Sovata, stațiune turistică și balneară recunoscută la nivel european încă din 1850, este amplasată într-un cadru absolut pitoresc în uimitoarea Transilvania. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania cu multe obiective turistice deosebit de atractive.
Înconjurată de dealuri împădurite, întreaga zonă este splendidă, extrem de îngrijită, iar stațiunea Sovata este foarte cochetă. Am fost plăcut surprinsă de atenția care i se acordă, m-a dus cu gândul la un orășel de munte austriac 🙂.
Stațiunea s-a dezvoltat frumos între cele două războaie mondiale și a început să devină cunoscută drept una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Romania.
În 1932 existau 4 hoteluri și 110 vile în Sovata, devenind un loc îndrăgit chiar și de către familia regală.
Aflată la o altitudine de 500 m, stațiunea Sovata este celebră pentru lacurile helioterme renumite pentru efectele sale terapeutice.
Cel mai cunoscut dintre lacurile helioterme ale stațiunii Sovata este Lacul Ursu care este și unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume.
Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur și simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura.
Dacă sunteți în trecere prin zona stațiunii Sovata nu ratați ocazia de a vizita unele dintre locurile de poveste din România, Lacul Ursu și celelalte lacuri din împrejurimi.
Ce se poate vizita în Sovata
Înainte de toate, aș spune că relaxarea este aici pe primul plan 🙂, multe hoteluri din Sovata oferă servicii complete, piscină, saună, masaj, fitness, tratamente, ca să nu mai spun de minunata ocazia de a face baie în lacurile sărate ale stațiunii.
De aceea, recomand un sejur de câteva zile în Sovata Bai, nu doar o scurtă oprire de o zi, pentru a vă putea bucura de toate obiectivele turistice pe care le oferă stațiunea.
Intrarea la lacuri este contra cost. O parte mai puțin plăcuta este că, odată ce ai intrat în ștrand, dacă vrei să ieși te mai poți reîntoarce doar plătind încă o dată biletul de intrare.
Există o pauză intre orele 13.00 – 15.00, perioadă în care este obligatorie ieșirea din lac, însă se poate rămâne în continuare pe teritoriul ștrandului.
Sunt 6 lacuri sărate în Sovata. Lacul Ursu este cel mai mare dintre toate, urmat apoi de Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde. Lacurile cu apa dulce sunt Paraschiva și Tivoli.
Va puteți plimba în jurul lacurilor din frumoasa stațiune Sovata. Există marcaje pentru trasee, putând ajunge astfel și la Muntele de Sare, care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde.
Exploatări de sare au fost cunoscute aici încă din antichitate.
Primii locuitori din Sovata au fost familiile de paznici de sare trimise aici cu scopul de a păzi muntele de sare.
Puteți urca și prin pădure, pe dealurile care înconjoară stațiunea.
Iar dacă este și o zi călduroasă nu veți regreta alegerea pentru că traseele nu sunt anevoioase, iar răcoarea și aerul curat din pădurile din jur sunt deosebit de plăcute.
Un traseu care merită parcurs este cel care pleacă de la Lacul Ursu și urcă prin pădure către Hotel Tivoli și Lacul Tivoli. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca.
Puteți face turul stațiunii cu trenulețul, un mod plăcut de a vizita stațiunea. Am remarcat că pleacă din parcul central al stațiunii.
Turul este unul ghidat, astfel că veți putea afla multe informații despre frumoasele vile și biserici istorice din Sovata.
O plimbare la pas prin care puteți descoperi singuri stațiunea este, de asemenea, binevenită. Parcul din centrul stațiunii este superb și plin de flori.
M-am îndrăgostit de vilele superbe aflate în această bijuterie de stațiune, nu cred că a scăpat vreuna nepozată 🙂.
Multe pensiuni sunt amplasate pe dealurile din stațiune, iar priveliștea de acolo de sus este senzațională.
Doua biserici din lemn mi-au atras atenția în Sovata.
- Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
- Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”
Într-o altă zi vă puteți bucura de experiența unică a plimbării cu Mocănița din Sovata pe un traseu pitoresc, Sovata – Câmpu Cetății.
În satul Câmpu Cetății există o păstrăvărie, un han turistic, situat într-o zonă foarte pitorească, unde se poate servi pește proaspăt.
La hanul din Câmpu Cetății, un loc foarte frumos și relaxant, am făcut un drum într-o altă după-amiază cu mașina din Sovata.
Mocănița este un obiectiv turistic în sine, o locomotivă cu abur construită în anul 1949 care funcționează cu cărbune și lemn și atinge o viteză de 35 km/ora.
Ca să fac o scurtă paranteză, m-am plimbat și cu Mocănița din Vișeul de Sus, Maramureș, însă cea din Sovata a fost mai pe gustul meu, având un traseu de 2-3 ore dus-întors, ceea ce nu-ți dă ocazia să te plictisești, ținând cont că întoarcerea este pe același drum, iar viteza este una redusă.
Din Sovata mai poți ajunge la Salina Praid, aflată la 8 km. În afară de Salină, aici există și un ștrand, noi am preferat însă frumusețea naturală a Lacului Ursu.
În Praid am mâncat o înghețata excelentă la o gelaterie artizanală, Gelateria Serafino. Nu o ratați, vă veți simți ca în Italia 🙂.
Corud este un sat excepțional specializat în arta ceramică, aflat la doar 19 km de Sovata, pe care iți recomand să-l vizitezi în drum spre Sovata.
Veți putea admira și vizita casele și atelierele meșterilor olari, distribuite pe strada principală a satului.
Bineînțeles că veți și putea achiziționa diverse obiecte din celebra ceramică de Corund.
Puteți citi mai multe despre Satul Corund, un important centru de ceramică și olărit din Transilvania.
Mi-am dorit foarte tare să vizitez și Târgu Mureș, așadar o altă zi am dedicat-o descoperirii comorilor orașului despre care am scris un articol mai detaliat.
Citește și despre Târgu Mureș, o zi în orașul multicultural și cosmopolit al Transilvaniei.
Unde te cazezi în Sovata
Sunt destul de multe posibilități de cazare și, din fericire, multe foarte bune și pentru toate buzunarele.
Noi am stat într-un hotel foarte frumos, Hotelul Relax, amplasat într-un peisaj montan deosebit cu o panoramă de neuitat, la numai 5-10 minute de Lacul Ursu, link aici.
Hotelul are 22 de camere, oferă și un spa, iar restaurantul este absolut de vis. Recomand acest hotel, este unul dintre cele mai bune din Sovata Bai.
Amplasarea pe deal ii sporește și mai mult farmecul, iar priveliștea pe care o veți avea asupra stațiunii și vilelor din Sovata este neprețuită.
Cum ajungi în Sovata
Noi am mers din București cu mașina și asta ar fi cea mai comoda și simplă variantă, o călătorie cu o durată de aproximativ 5 ore.
Ar mai fi varianta de mers cu trenul, însă aici intervine neplăcerea de a fi turist în Romania și anume transportul. Distanța se parcurge în foarte multe ore și va trebui să schimbați mijlocul de transport, fie în Miercurea Ciuc, fie în Târgu Mureș.
Din păcate, pentru cei ce nu dețin o mașină personală, Sovata este o stațiune destul de greu accesibilă și este păcat, este un loc minunat care merită să fie cunoscut și promovat și celor care nu locuiesc în apropierea orașului.
Unde se mănâncă bine în Sovata
Sunt câteva restaurante foarte bune în Sovata, noi am mâncat destul de des la restaurantul hotelului la care am fost cazați, restaurantul Hotelului Relax, un restaurant cu prețuri foarte bune și mâncare excelentă, iar priveliștea de pe terasa restaurantului este una wow.
Încântător este și restauratul Ciuperca Mică amplasat chiar pe malul lacului Ursu, veți avea bucuria de a cina într-un cadru romantic pe malul lacului Ursu.
Sper foarte mult că v-am inspirat să treceți pe lista de idei de vacanțe în România și stațiunea Sovata Bai și abia aștept să-mi spuneți părerile voastre despre Sovata, comoara de la Lacul Ursu, odată ce veți ajunge acolo.