Perla Adriaticii – impresii din Dubrovnik, Croatia

Ne-am bucurat de un sejur de 3 zile în Dubrovnik ca parte dintr-o vacanță mai lungă pe care am petrecut-o în Muntenegru, pornind cu mașina din București.

Despre vacanța din Muntenegru puteți citi mai multe aici.

Dubrovnik a fost, să spunem, bonusul vacanței de aproape 2 săptămâni din Muntenegru 🙂.

În Dubrovnik ai ce vedea și într-o singură zi, însă 2-3 zile ar fi ideal pentru a te bucura de tot ce iți poate oferi acest frumos și colorant oraș de la Marea Adriatică.

Dacă ajungeți pe litoralul din Muntenegru puteți petrece măcar o zi și în Dubrovnik. Sunt aproximativ 100 km, iar cu mașina ii poți parcurge în aproape 2 ore.

Orașul Vechi Dubrovnik este inclus în Patrimoniul Cultural Unesco, așadar un loc de o deosebită importanță culturală.

Cu toate acestea, lucru acesta nu i-a împiedicat pe sârbi să-l bombardeze în anii 1991-1992. Întregul oraș a fost atunci năruit de bombe, frumoasele acoperișuri roșii, celebre în toată lumea, împreună cu zidurile orașului s-au prăbușit cu totul sub ploaia de lovituri.

În anii ce au urmat s-a reușit reconstrucția orașului, însă destul de greu, întrucât trebuia respectat stilul original al construcției. Unele materiale au fost dificil de procurat, erau necesare materiale care să se apropie extrem de bine de original.

S-a reușit într-un final, iar astăzi nu ai spune că acest magnific oraș de la țărmul Adriaticii a fost cândva bombardat și distrus aproape în întregime.

Dubrovnik și-a însușit numele de Perla Adriaticii pe bune dreptate.

Ce poți vizita în Dubrovnik?

Zidurile cetății

Principalul obiectiv turistic de neratat în Dubrovnik este o plimbare pe zidurile Orașului Vechi, care poate fi un punct de pornire ideal pentru turul orașului Dubrovnik. De aici, vă veți bucura de cele mai frumoase priveliști asupra orașului.

Dubrovnik este orașul înconjurat de ziduri de apărare de 2 km lungime, devenit celebru în întreaga lume.

Plimbați-vă pe zidurile din jurul orașului vechi, de unde veți putea admira întregul oraș și casele cu acoperișuri din țiglă roșie.

Vă recomand să vizitați zidurile dimineața devreme sau după-amiază târziu, în timpul lunilor de vara este foarte cald, iar turul poate deveni obositor. Nu uitați să vă luați apa cu voi, vara este istovitor de cald.

Noi am ales să ne plimbăm pe ziduri după-amiază atunci când razele soarelui intensifică și mai mult culoarea roșie a acoperișurilor.

Plimbarea pe zidurile Orașului Vechi oferă priveliști fantastice asupra insulei Lokrum, care se poate vizita cu vaporașul din Dubrovnik.

În maxim 2 ore puteți face înconjurul zidurilor, deși veți fi tentați, pe bună dreptate, să vă opriți în foarte multe locuri pentru fotografii. Și veți avea cu siguranță pentru ce 🙂.

Și aceste ziduri au fost bombardate în anii 1991-1992, odată cu întregul oraș, însă au fost mai apoi reparate, iar zidurile și-au regăsit în prezent gloria de altădată.

De sus veți putea admira cel mai bine acoperișurile orașului din țiglă roșie, absolut impresionante. Culoarea roșie a clădirilor pitorești din Dubrovnik contrastează puternic cu albastrul intens al Mării Adriatice.

Fântâna Onofrio poate fi admirata atât de la înălțimea zidurilor, cât și de jos, fiind locul perfect pentru o scurtă pauză și locul de întâlnire pentru localnici.

Clopotul uriaș din faimoasa Campanila tronează maiestuos peste oraș.

Strada Placa, artera principala a orașului, împarte orașul în două și este o stradă spectaculoasă și animată, pavată cu marmură.

Strada se desfășoară intre doua porți ale orașului, Pile și Ploce, pe o lungime de 300 de metri.

Bineînțeles că nici ea nu a scăpat bombardamentului, însă a fost reconstruită, iar în prezent a devenit loc de promenadă și cumpărături, locul în care orașul vechi prinde viață, seara mai ales.

Explorați ziua toate străzile și aleile orașului vechi, iar seara plimbați-va de la un capăt la altul pe artera principală, savurând o înghețată sau bucurându-va de shopping.

O altă comoară a orașul vechi este Catedrala din Dubrovnik, reconstruită după cutremurul din secolul XVIII.

Palatul Sponza se înalță pe strada Placa, o clădire veche renascentistă, una dintre puținele clădiri care și-a păstrat forma încă de dinainte de catastrofalul cutremur din 1667.

Continuați apoi să vă plimbați pe străduțele înguste ale orașului vechi și veți ajunge și în Portul vechi, de unde aveți posibilitatea să faceți o scurtă croazieră sau o plimbare cu barca.

Aveți ocazia în acest fel să admirați orașul și de pe mare, nu doar de la înălțimea zidurilor. Multe case frumoase de vacanță și hoteluri de lux vi se vor arăta de pe mare.

Neapărat să urcați la Muntele Srd pentru o priveliște asupra Orașului Vechi ce va rivaliza cu orice imagine de carte poștală.

Puteți ajunge până sus cu telecabina, restaurată în anul 2010, sau cu mașina prin satul Bosanka.

Plaje în Dubrovnik nu prea există, sunt pontoane improvizate, dar cam atât, oricum nu acestea reprezintă principalul obiectiv turistic al orașului.

Unde să te cazezi în Dubrovnik

Noi ne-am cazat destul de departe de centrul istoric și parcurgeam zilnic cu autobuzul distanța de la cazare pana în Orașul Vechi.

Puteți încerca pe Booking sau Airbnb cazare la pensiuni mai aproape de centru, ceea ce ar fi absolut ideal.

Cele câteva zile petrecute în Dubrovnik ne-au convins să ne dorim să vizitam mai mult din Croația, mai multe locuri frumoase din această țară cu adevărat ofertantă.

Si iată ce a urmat.

Am vizitat insula Krk despre care am scris si un articol, află mai multe despre Top obiective turistice insula Krk, ghid vizitare Krk

Coasta Dalmată este un loc de vis pe care l-am descoperit într-o vacanță de câteva zile, citește mai multe despre Ce poți vedea în 5 zile pe faimoasa Coastă Dalmată din Croația.

Lacurile Plitvice sunt pur și simplu un paradis verde, iar lacurile au o culoare de smarald, am rămas fascinați de frumusețea acestui loc. Am scris un mic ghid de vizitare a lacurilor Plitvice, citeste mai multe despre Lacurile Plitvice si o mulțime de cascade impresionante.

O idee minunată de vacanță în Croația este un Circuit în Istria, Croația – ce vizităm și unde ne cazăm.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *