Ce poți vedea în 5 zile pe faimoasa Coastă Dalmată din Croația

Pentru ca ne-a plăcut atât de mult Croația, devenind rapid una dintre destinatiile noastre preferate, ne-am decis să mai petrecem o vacanță anul acesta in mica Italie, asa cum imi place sa o mai numesc . De data aceasta, am ales alte destinatii: Parcul National Plitvice si Coasta Dlamatiei au fost vedetele vacantei de o saptamana din Croatia.

M-am îndrăgostit iremediabil de Croația după ce regiunea Istria m-a cucerit cu locurile ei fascinante.

Mai multe despre circuitul nostru in regiunea Istria si insula Krk puteti citi aici: Circuit Istria, Croația – ce vizitam si unde ne cazam.

În urma cu mai mulți ani am vizitat Dubrovnik, acest oraș colorant si vibrant oferindu-mi primele indicii despre cat de minunata este Croația, tara mângâiată de soarele marii Adriatice.

Puteți citi mai multe despre Perla Adriaticii – impresii din Dubrovnik, Croatia.

Cum am ajuns în Croația

Am calatorit si de aceasta data cu masina, o alegere nu foarte inspirata avand in vedere timpul limitat de o saptamana si perioada aleasa, sfarsitul lunii iulie. Venind din Bucuresti, am ales ruta prin Serbia. In mai a fost perfect, fiind inceputul sezonului a fost putina lume si drumul liber. De aceasta data, insa, a fost extrem de aglomerat la granita dintre Serbia si Croatia, timp de asteptare de minim 5 ore, drept pentru care, la intoarcere, am optat sa ne intoarcem prin Ungaria.

Sfatul meu este sa profitati din timp de faptul ca exista zbor direct Bucuresti-Zadar, cursa operata de Ryanair incepand de anul acesta (sper sa o mentina si anul viitor), ceea ce va scuteste de timp pierdut si oboseala.

Zadar este capitala Dalmatiei, asadar de acolo va puteti indrepta catre orice destinatie din Croatia. Drumurile prin Croatia sunt senzationale, este o tara destul de mica, așa încât oriunde v-ați decide sa plecati nu veti da gres 🙂.

Orasul Split, alaturi de toate minunatiile dalmatiei, se afla la o aruncatura de bat, distanta dintre Split si Zadar fiind de 1 ora si jumatate. Aceeasi distanta o veti parcurge pana in Parcul National Plitvice, asadar profitati de aceasta oportunitate.

Coasta Dalmatiei – obiective turistice

Dupa o zi intreaga petrecuta in Parcul National Plivice, ne-am continuat calatoria catre Coasta Dalmatiei.

Intreaga coasta Dalmata este spectacuoasa si ofera nenumarate atractii si va spun de la inceput ca nu veti reusi sa parcurgeti tot in 5 zile, nici macar jumatate din ceea ce ofera acest loc de vis.

Avand atat de putin timp la dispozitie, m-am decis sa ma opresc asupra celor mai importante locuri si orase de pe coasta Dalmatiei. Am exclus insulele pentru ca mi-ar fi parut rau sa le vizitez pe repede inainte intr-o excursie obositoare de o zi. Insulele dalmatiei sunt multe si minunate, imi doresc sa le descopar intr-o vacanta mai lunga. Cel putin 4 insule de pe coasta dalmatiei mi-au atras atentia si se afla pe lista mea: Hvar, Korcula, Brac, Vis, însă cu o alta ocazie.

SIBENIK

Prima oprire din vacanta de pe coasta Dalmatiei a fost in orasul istoric Sibenik.

Parcarea a fost o provocare in mijlocul sezonului, dupa aproape o ora reusind sa gasim un loc de parcare la marginea orasului. Am fost placut surprinsa sa constat ca toate orasele de pe coasta au o zona frumoasa de promenada, asadar nici Sibenik nu a facut exceptie.

Croatia este plina de monumente arhitecturale deosebite incluse in Patrimoniul Mondial Unesco.

Catedrala St. James din Sibenik este contruita integral din piatra ceea ce ii confera unicitate.

Fortăreața St Michael cu o arhirectura in stil venetian ofera privelisti spectaculoase asupra marii Adriatice. Deși îngrozitor de cald in ziua in care am ajuns in Sibenik, am făcut totuși un efort si am urcat până sus la cetate…iar in final efortul a meritat 😊, las imaginile sa va vorbeasca in locul meu.

Orasul vechi Sibenik ne-a bucurat cu stradutele sale inguste, magazinele, nenumaratele restaurante si cafenele pe care le-am descoperit la tot pasul.

Va pot recomanda si un restaurant foarte bun in centrul istoric Sibenik, peste care am dat absolut din intamplare, Bistro Luce&Brigita.

TROGIR

Orasul Trogir ne-a fost gazda, fiind locul in care am ales sa ne cazam pentru cele 5 zile. Faptul ca orasul este amplasat pe o mica insula, intre continent si insula Ciovo, il face sa fie si mai special.

Mai mult decat atat, centrul istoric al orașului Trogir a fost inclus pe lista Unesco incepand din 1977 pentru arhitectura sa venețiană. Intr-adevar, centrul istoric al orasului Trogir este deosebit de frumos si ingrijit, personal as spune chiar ca m-a impresionat mai mult decat celebrul Split.

Urcă în cetatea din Trogir de unde se vede absolut minunat orașul cu zona de promenade si insula vecina Ciovo. Nu ratez niciodata turnuri, cetăți, locuri de unde, de obicei, obții cele mai spectaculoase priveliști, desi de data asta mi-a cam dat de furcă căldura.

Promenada din Trogir este minunată, întregul oraș, cu labirintul de străduțe înguste, este o bijuterie.

Trogir mai are un avantaj, apropierea de insula Ciovo, o alternativa buna daca doriti cateva zile de plaja. Nu as recomada neaparat insula Ciovo ca destinatie de vacanta, Croatia are insule si locuri cu mult mai frumoase decat aceasta, dar daca petreceti cateva zile in Trogir, o zi de plaja pe insula Ciovo v-ar putea oferi o alternativa.

Insula Ciovo este legata de Trogir printr-un pod, asadar usor de accesat. In perioada calatoriei noastre in plin sezon, insula a fost extrem de aglomerata, drept pentru care am renuntat la ideea de a face plaja.

SPLIT

Cel mai mare oraș de pe coasta Adriaticii si al doilea oras ca marime din Croatia, Split, a fost sub stăpânire romană, venețiană, austriacă, franceză, italiană și iugoslavă. Centrul vechi istoric împreună cu Palatul lui Dioclețian au fost înscrise în anul 1979 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial Unesco.

Ce sa vizitam în Split, Croația

Palatul Dioclețian, cu 4 porti de acces in oras, este unul dintre cele mai bine conservate monumente ale arhitecturii romane din lume.

Catedrala Saint Domnius

Dincolo de amprenta istorica a orasului, Split este, totodata, si o statiune de litoral cu o promenada de vis incadrata de palmieri si leandri. Multe orașe de pe coasta Dalmată au promenade foarte frumoase la malul mării, însă cea din Split, promenada Riva, mi s-a părut a fi cea mai frumoasa și mai elegantă de pe intreaga coasta Dalmata, dovadă pozele 😊.

In capatul promenadei veti ajunge intr-o piata foarte mare si frumoasa, Republic Square, care m-a dus cu gandul, daca tot am pomenit de influentele venetiene, la piata San Marco din Venetia.

O alta piata celebra din Split este People’s Square sau Pjaca, scena centrala a orasului, plină de numeroase baruri, restaurante și magazine.

Braće Radić sau neoficial Fruit square, este una dintre cele mai frumoase piețe din Split cu o atmosfera deosebita, cândva, după cum indica si numele, o piața de fructe plină de viață și culoare.

Marmont street este cea mai lunga, mai eleganta si mai celebra strada din Split care incepe de la promenade Riva si este incadrata de numeroase magazine si restaurante.

Marjan, dealul cu vederi spectaculoase la oraș, este de neratat daca ajungeti in Split. M-as bucura sa-mi povestiti voi cum a fost, noi neputand ajunge din cauza caldurii excesive. Se urca catre acest parc direct din capatul promenadei Riva si este locul din care orasul Split poate fi văzut în toată splendoarea sa.

Palatul lui Dioclețian si promenada Riva reprezinta indiscutabil principalele atracții din Split, dar există si alte lucruri pe care le puteti face in Split, inclusiv excursii de o zi, astfel încât este imposibil să te plictisești odata ce ai ajuns aici. Din Split puteti ajunge cu usurinta cu ferry in celebrele insule ale Dalmatiei: Brac, Hvar, Vis.

Am pastrat pentru final sa va povestesc despre locurile care m-au impresionat in mod deosebit pe coasta Damata, Perlele Coastei Dalmate, acestea fiind Rivierele Omis si Makarska.

RIVIERA OMIS

În Omis am ajuns absolut din întâmplare. Sincera sa fiu, nici nu auzisem de Omis. Pentru ultima zi pe care o aveam de petrecut in Dalmatia aveam de ales intre Zadar sau un loc ceva mai linistit. Fiind extrem, extrem de cald, nu ne-am simtit in stare sa vizitam orasul Zadar, asadar am cautat informatii despre ce alte obiective ar mai fi de vazut pe coasta dalmata din Croatia, in afara de celebrele si cunoscutele orase. Ce câștig că am dat peste această minunăție 🙂 și ce pierdere ar fi fost dacă nu am fi vizitat Omis.

Am constatat cum, de la un an la altul, incep sa-mi placa si sa ma atraga din ce in ce mai mult locuri mai putin celebre, mai putin cunoscute, mai putin aglomerate si, intr-un fel sau altul, surprinzatoare.

Orasul Omis se află între Split și Makarska, inconjurat de munti, acolo unde râul Cetina se întrepătrunde cu marea, in inima coastei Dalmate. Absolut spectaculoasa este partea stanga a orasului, inconjurata de munti stancosi, unde se inalta falnic fortificatii vechi de secole.

Orașul vechi este dominat de fortareata Mirabella (Peovica), iar vederile de aici sunt impresionaaaante. Desi imi este frica de inaltime si imi tremura genunchii de fiecare data cand urc trepte sau scări abrupte, nu mă las 😀. Si de fiecare data, efortul imi este răsplătit cu astfel de priveliști.

Întreaga coastă Dalmata merită aprofundată, iar dincolo de celebrele ei orașe Split, Zadar, Trogir, veți descoperi adevărate comori, iar Omis este cu siguranță una dintre ele.

Plajele de pe Riviera Omis sunt senzationale. Am fost convinsa ca in Croatia nu prea exista plaje asa cum sunt in Grecia, de exemplu, ci mai degraba locuri improvizate pentru plaja. In mare parte asa este, cu toate astea, in scurta plimbare pe Coasta Dalmata am descoperit cateva plaje absolut minunate amplasate intr-un cadru uimitor de frumos, plaje înconjurate de paduri de pini, iar apa…ce sa spun despre apa, limpede si de un albastru de vis 😊. Si asta este doar o mica parte din ce comori ascunde aceasta zona, nu am parcurs-o in intregime si nu am ajuns in insule, deocamdata.

RIVIERA MAKARSKA

Cu o lungime de aproximativ 60 de km, Riviera Makarska gazduieste unele dintre cele mai frumoase plaje ale zonei de coasta, practic intreaga zona dintre Split si Dubrovnik merita descoperita pe indelete, ceea ce mi-am propus sa fac data viitoare cand voi ajunge in Croatia 😊. Coasta Dalmată nu se poate parcurge intr-o singura vacanta si in niciun caz in doar cateva zile.

MAKARSKA

Când am ajuns în Makarska, cel mai mare si mai cunoscut oras al rivierei Makarska, am spus doar atât…wooow. Recunosc că nu citisem mare lucru despre zona asta, m-am concentrat pe Split, Trogir sau Zadar. Acum îmi este clar 😊 ca data viitoare când vom reveni pe Coasta Dalmată vom sta în Makarska pentru câteva zile, este un orășel de vis si preferatul meu dintre orasele coastei dalmate. Are și plaje frumoase pe care in aceasta vacanta nu am avut timp să le aprofundez, așa că vor rămâne cu siguranta pentru data viitoare.

Obisnuiesc sa-mi fac bine temele inainte de fiecare vacanta, insa, recunosc, este minunat sa mai fii cateodata si surprins de lucruri despre care nu stiai absolut nimic inainte. Makarska a fost pentru mine o supriza totala.

Dupa ce am parcat masina undeva mai departe de centrul orasului, am luat-o la pas cu o dorina imensa de a descoperi aceasta comoara a coastei dalmate.

Tin sa va spun ca si Makarska, exact ca Omis, este amplasat intr-o zona absolut spectaculoasa, este un oras construit in jurul unui golf incredibil, unde muntii inalti si stancosi ofera un decor absolut incantator si dramatic.

Primul obiectiv care ne-a iesit in cale a fost piata centrala a orasului, o piata absolut superba inconjurata de cafenele si restaurante in mijlocul careia troneaza mandra catedrala orasului, St. Mark, privind falnic catre muntii inalti, o vedere de carte postala. Din acest punct, puteti porni pe stradutele inguste si pavate cu piatra ale centrului vechi si veti descoperi un orasel linistit si cochet, cu cladiri frumoase si elegante cu influente venetiene, construite in urma cu cateva secole. Nu degeaba Makarska mi-a adus aminte de Italia 😊.

Ne-am indreptat apoi catre parcul orasului Makarska, situat langa Hotel Osejava, unde ne-am relaxat pentru cateva minute inspirand mirosul placut al pinilor. In apropierea parcului se afla digul de unde se poate privi intregul oras care arata absolut spectaculos incadrat de muntii maiestuosi si golasi.

Imediat langa acest dig se afla o plaja ascunsa, cu o apa turcoaz, destul de aglomerata la final de iulie.

Aceasta este una dintre zonele de unde se vede incredibil de frumos orasul Makarska.

Dupa zeci de poze, am ajuns la superba si celebra promenada din Makarska. Din punctul meu de vedere, promenada din Makarska o concureaza cu succes pe cea din Split. Vegetatia si peisajul contribuie mult la asta, palmierii impreuna cu muntii stancosi si inalti, ofera imagini incredibil de frumoase. Va recomand sa luati masa la unul dintre restaurantele de pe aceasta promenada de vis.

Cele mai frumoase plivelisti asupra orasului Makarska le-am avut din Sveti Petar, o mică peninsulă aflata în prelungirea portului din Makarska pe care se afla un parc mare si o plajă mai salbatica. De aici ni s-a aratat intregul golf Makarska in toata splendoarea sa.

Din port se ajunge foarte usor la frumoasele plaje ale orasului Makarska, plaje cu pietris umbrite de parfumatele paduri de pini.

Daca petreceti mai multe zile in zona rivierei Makarska puteti face si drumetii pe muntele Biokovo care ofera vederi spectaculoase asupra zonei de coasta si asupra portului Makarska. Puteti ajunge pana in punctul cel mai inalt al muntilor Biokovo, Sveti Jure, aflat la 1.762 m altitudine.


Amplasat intr-un cadru impresionant la baza muntilor inalti Biokovo, Makarska îmi amintește extrem de mult de Limone sul Garda, un orășel fascinant aflat la lacul Garda. Asemănarea dintre cele două este izbitoare, când le privești ai impresia că sunt construite direct în stâncă.

Vegetația luxuriantă mediteraneană îi confera un aer extrem de elegant, nu aș mai fi plecat din Makarska. Vă las câteva poze care descriu mult mai bine decât o pot face eu frumusețea acestei Riviere, necunoscută pentru mine până acum.

Vederi postale de le Riviera Makarska 🙂.

Cele mai frumoase plaje de pe Coasta Dalmata

Dupa cele 5 zile petrecute in Dalmatia as putea spune ca cele mai frumoase plaje se afla pe Rivierele Omis si Makarska. Aceste plaje sunt inconjurate de paduri verzi si parfumate de pini cu vederi la marea limpede de un albastru incedibil.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_0517-1024x768.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_0666-1024x768.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_0223-1024x768.jpg

Dupa ca ne-am concentrat pe cele mai frumoase orase de pe coasta Dalmata, abia astept sa descopar cele mai frumoase insule si plaje ale Dalmatiei 🙂.
Nu ocoliti Croatia, este o tara de vis cu un potential infinit.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *