Pietele din Provence si bucataria provensala

Provence, Provence, Provence…am putea spune cu mana pe inima ca este locul nostru preferat, locul in care ne-am dori sa fugim, uneori, departe de agitatia unui oras mare. Poate chiar sa avem o casuta intr-unul din satele din Luberon, acolo unde viata decurge in liniste, iar timpul pare ca s-a oprit in loc.

Pe langa satele de poveste din zona Luberon si lanurile nesfarsite de lavanda, ne-au fascinat si intrigat, in acelasi timp, pietele traditionale din Provence, celebrele Marche Provencal

Pietele din Provence  sunt un simbol al regiunii Provence-Côte d’Azur. Ele fac parte din viata de zi cu zi a locuitorilor zonei Provence, fara de care viata lor ar fi trista si anosta. Au acel….”je ne sais quoi”, a merge la piata in Provence este ca si cum te-ai  pregati pentru o zi de sarbatoare, este o traditie in Provence care tine de sute de ani.

Sunt la fel de populare printre localnici, cum sunt si printre turisti, iar cele mai multe dintre ele se desfasoara pe tot parcursul anului, aducand culoare si vitalitate chiar si in cele mai mici sate. Pietele din Provence variaza de la cateva tarabe, ca in Oppede-le-Vieux, un satuc mic, pana la pietele mari, cea mai mare si mai veche dintre piete fiind cea din Apt, de sambata dimineata, cu pana la 300 de tarabe. Aceasta piata s-a tinut in fiecara sambata dimineata, inca din anul 1523….wooow, asta da traditie!

Marche Provencal  reprezinta parte din viata localnicilor. Ele au aparut in secolul al XII-lea, atunci cand fermierii si mestesugarii veneau in cel mai apopiat sat pentru a-si vinde marfurile. Nu pare ca s-a schimbat mare lucru de atunci din acest punct de vedere.

Tind sa fie, insa, mai extinse pe timpul verii, de aceea daca ajungeti vara, mai ales, este musai sa vizitati satele in zilele in care se organizeaza pietele. Reprezinta un spectacol care te va fascina cu siguranta. Noi am reusit sa vedem cateva si marturisim ca sunt absolut minunate. 

Pietele provensale sunt mai mult decat simple targuri, ele creeaza legatura intre vanzatori si cumparatori, dezvoltant relatii intre oameni. Reprezinta mai mult un mod de socializare si o stare de spirit. Ce e drept, nu am prea vazut supermarket-uri prin satele din Provence, ceea ce inseamna ca aceasta traditie va dainui in timp.

In zilele de targ am simtit o atmosfera de sarbatoare, oamenii sunt veseli, cu chef de vorba si de barfa. Nimeni nu se grabeste in aceste dimineti. Este un ritual la care oamenii tin si pe care il respecta de ani de zile. Ne-am intrebat, oare cat de trista ar fi viata acestor oameni fara indragitele lor piete saptamanale? 

Poti petrece o zi minunata in satele din Provence, combinand o dimineata in piata, cu un pranz intr-un restaurant tipic provensal, pentru ca apoi sa ratacesti pur si simplu prin aceste sate superbe, simtind atmosfera tipic provensala. 

Noi ne-am planificat vizitele prin sate si in functie de zilele cand se organizau pietele, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei zone. De obicei, pietele au loc dimineata si se termina in jurul pranzului, fiecare sat avand o zi specifica pe saptamana cand se afla in sarbatoare. Vei pleca cu siguranta cu o multime de produse, de la alimentele specifice zonei, pana la imbracaminte sau suveniruri.

Provence este o destinatie bine cunoscuta si printre vanatorii de antichitati, de la mobilier antic, la bijuterii si oglinzi, exista o varietate mare – inclusiv unele antichitati de valoare. Cele mai cunoscute piete de antichitati sunt cele din oraselul L’Isle sur la SorgueL’Isle sur la Sorgue este renumit la nivel international pentru numarul impresionant de magazine de antichitati raspandite in tot orasul si pentru numeroasele galerii de arta si pictura. Exista cu adevarat peste 300 de magazine de antichitati in acest mic orasel, deschise pe tot parcursul anului, mai ales in weekend si in sarbatorile din Isle sur la Sorgue. Cunoscuta piata de duminica dimineata este una dintre cele mai vii si colorate piete din Provence. Noi am vizitat-o cu ocazia vacantei in Provence si ne-a placut foarte tare, iar oraselul in sine este o incantare!

In pietele provensale gasesti fructe si legume de toate felurile,  formele si culorile, intreaga gama de ierburi și plante aromatice, atat proaspete cat si uscate, branza de capra, celebra in Provence, in toate formele si etapele de maturare, ulei de masline, miere si dulceturi, felurite soiuri de masline si faimoasele trufe. Mai gasesti imbracaminte, tesaturi, ceramica, bijuterii si tot felul de produse traditionale, suveniruri. Va fi imposibil sa pleci de aici fara sa cumperi ceva.

Sa nu uitam lucrurile pentru care Provence este atat de cunoscut, cum ar fi uleiurile esentiale de lavanda, buchetele de lavanda taiate si uscate si tot felul de produse sau sapunuri din lavanda.

 

Ierburile provensale, Herbes de Provence, alta specialitate a zonei, sunt un amestec de plante uscate tipice regiunii Provence. Sunt amestecuri din cimbru, maghiran, rozmarin, si oregano. Herbes de Provence sunt folosite pentru a aroma alimentele la gratar, pestele si carnea, precum si tocanele de legume, binecunoscuta ratatouille. Bineinteles, nu puteam pleca de aici fara aceste ierburi aromatice pe care le veti intalni in toate pietele.

Puteti descoperi aici si trufele, mierea din lavanda si o varietatea de vinuri rosé fine de Provence.

Dupa atatea cumparaturi, meritati o pauza pentru o cafea sau un rosé la una dintre cafenelele provensale din zona! Ohoo, si sunt multe, credeti-ne!

Nu puteam sa va povestim despre Marche Provencal fara sa amintim si despre bucataria provensala, cu care localnicii se mandresc atat de mult, o adevarata arta! Stim deja ca francezii sunt celebri in arta culinara, iar aici, in Provence, cu ingredientele de care dispun cei din zona, putem spune ca este mai mult decat atat. Am avut ocazia sa stam intr-o pensiune tipica din zona, ne-am dorit sa simtim cu adevarat atmosfera de aici, asa ca am avut si cina inclusa in zilele cat am stat in Provence. In fiecare seara, gazda ne-a incantat cu mancaruri traditionale si vin rosé din Provence.

Bucataria provensala este o incantare. Mielul din Provence, rosiile, pepenii, ciresele, strugurii, dovleceii si ardeii dulci, usturoiul și ierburile de provence, magnificul ulei de masline si, uneori, trufele sunt elementele de baza ale bucatariei din aceasta zona. Regiunea este cunoscuta predominant pentru vinul rosé, fabulooos, acesta reprezentand in prezent mai mult de jumatate din productia de vin provensal, iar vinul rosu reprezinta aproximativ o treime din productia regiunii.

Puteti citi aici , detaliat, despre vacanta noastra in Provence!

La cat mai multe vacante inspirate!

 

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *