Satul Corund, un important centru de ceramică și olărit din Transilvania

Cornud sau Korond, cum i se mai spune în limba maghiară, este un sat din județul Harghita cunoscut ca un important centru de ceramică, atât în Romania cât și în Europa.

Este un sat cu origini foarte vechi pe care cu siguranță îl veți îndrăgi, întregul sat reprezintă obiectiv turistic în sine.

Aflat în inima Transilvaniei, satul Corund se desfășoară de-a lungul drumului național DN13A, la doar 19 km de stațiunea Sovata și este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase sate din România.

Casele care reprezintă și atelierele olarilor din Corund sunt încântătoare și frumos decorate și împodobite cu flori multicolore.

Amplasat într-un cadru natural încântător, într-o mică depresiune, veți descoperi în Corund o comunitate ale cărei tradiții și obiceiuri datează de sute de ani.

Acest mic sat cu o populație de aproximativ 6.000 de locuitori este renumit în Europa de Est pentru obiectele din ceramica de înaltă calitate, dar și pentru decorațiile unice de pe acestea.

Industria ceramicii este unul dintre cele mai vechi meșteșuguri în Corund. Aceasta este o tradiție din Evul Mediu care în timp a devenit un soi de industrie.

Corund înseamnă în primul rând tradiție și artă populară ceramică.

Acest minunat sat înseamnă chiar mai mult decât atât, Corund înseamnă supraviețuirea de secole a meșteșugurilor populare, iar numele satului nu poate fi separat de arta olăritului.

Pentru ca solul din Corund nu era favorabil agriculturii, ceramica, cioplirea și prelucrarea lemnului au reprezentat principalele surse de venit printre locuitorii satului încă din cele mai vechi timpuri.

În prezent, un rol important în Corund îl au însă și serviciile, comerțul cu produse artizanale și agroturismul, dar și agricultura și creșterea animalelor.

Primele ateliere de olărit datează de la începutul secolului al XV-lea.

Magazinele înșirate de-a lungul drumului te vor îmbia să le treci pragul.


Poposind  în Corund, veți avea ocazia să admirați și să vizitați casele și atelierele meșterilor olari, distribuite pe strada principală a satului.

Obiectele aparținând ceramicii de Corund prezintă desene florale și zoomorfe stilizate caracteristic secuiești, realizate manual de către meșterii olari locali.

Ceramica de Corund este prezentă în diferite culori cromatice: alb, maro, albastru (cobalt) sau multicolore.

Ateliere de ceramică și olărit în Corund

În Corund veți putea participa și la lecții de olărit, iar după câteva ore de muncă, veți putea crea obiectul dorit din ceramică.

În satul Marginea din Bucovina veți mai avea parte de o activitate similară, un alt sat de referință pentru Romania în arta olăritului.

Un scurt istoric despre arta olăritului din Corund

Producția de ceramică în Corund a fost documentată pentru prima dată în anul 1613.

Din 1962 a început să se producă și ceramica neagră. În anul 1972 numărul muncitorilor a ajuns la 190, iar în 1992 satul a atins un număr de aproximativ 872 olari. În 1974 a fost construită o nouă fabrică de ceramică în Corund (350 m2).

Principalele produse fabricate de meșterii olari sunt: ghivece, tigăi, oale, vaze, suporturi pentru lumânări, plăci ornamentale. Obiectele lucrate în Korond sunt exportate în foarte multe țări.

Cu siguranță veți fi tentați să plecați din Corund cu multe obiecte din celebra ceramică de Corund, însă merită toată osteneala și efortul financiar, toate sunt lucrate manual cu multă dăruire de către meșteșugarii din Corund.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *