9 dintre cele mai frumoase sate din România

Îmi place viată linistita de la sate, viata care se deruleaza lent si fara graba, tanjesc uneori dupa liniste si autentic, dupa natura si simplitate.

Traind in Bucuresti, cel mai aglomerat oras din Romania, unde totul se desfasoara haotic (uneori simt ca dupa ziua de luni vine direct duminica si o iau rapid de la capat), caut de multe ori sa petrec vacante linistite, departe de zgomotul oraselor mari. Motiv pentru care in ultimii ani am calatorit prin diverse regiuni din Europa, nu neparat mai putin turistice, insa clar inconjurate de natura, de mare, munte sau dealuri, am vizitat satele care impodobesc acele locuri, unele mai populare, altele total necunoscute care mi-au oferit surprize neasteptate. Oamenii locului mi s-au dezvaluit  senini, linistiti, ospitalieri.

In ultimii doi ani, cu siguranta si pandemia a contribuit putin, am descoperit cateva dintre cele mai frumoase sate din Romania, despre care vreau sa va povestesc in acest articol. Majoritatea satelor se afla in Transilvania, un tinut pe care il iubesc si pe care il simt aproape de sufletul meu. Sunt sate pe care va recomand sa nu le ratati, indiferent daca alegeti sa va petreceti vacante mai lungi in Romania sau doar sejururi mai scurte.

BIERTAN

Imprumutand din aerul medieval al Sighisoarei, frumosul sat sasesc Biertan m-a cucerit din primul moment.

Piata centrala din Biertan este minunata, inconjurata de case frumoase si cateva restaurante, unde poti lua pranzul sau poti savura o cafea, admirand zidurile cetatii.

Cetatea din Biertan este una dintre cele mai frumoase cetati fortificate din Transilvania, inscrisa in patrimoniul mondial Unesco din 1993. Intrarea in cetate se face din superba piata centrala, printr-o scara de lemn cu o lungime de aproximativ 100 m. Amplasarea cetatii pe deal o face si mai deosebita, oferind vederi superbe asupra acoperisurior caselor din Biertan, imagini cu adevarat idilice.

Puteti vizita biserica veche din complexul arhitectural medieval. In interiorul bisericii am descoperit o usa foarte interesanta, usa sacristei, cu un sistem de 19 incuietori realizat la inceputul anilor 1500. Se pare ca acest sistem a starnit interesul prin unicitatea lui la acea vreme si a fost premiat la expozitia mondiala de la Paris din anul 1900.

RIMETEA

Iata-ma ajunsa și în Rimetea 🙂…un sat deosebit din inima Transilvaniei. În ultima vreme s-au scris atatea despre Rimetea, oare ce aș mai putea adăuga eu în plus?

Se spune despre Rimetea că este cel mai frumos sat din România. Din punctul meu de vedere, as zice ca asa si este, poate sunt subiectiva, dar iubesc această zona din Transilvania.

Este un sat tipic din Transilvania, însă un sat mai dichisit, mai promovat si care se bucură de o locație intr-un cadru natural excepțional. Este celebru mai ales pentru casele varuite in alb pe care le vezi peste tot prin sat.

Daca va plac satele liniștite în care viața se desfășoară in liniste si tihnă, atunci sa stiti ca asa este viata in Rimetea, in ciuda numerosilor vizitatori de care beneficiaza satul, voit sau nu, ca orice alt loc turistic.

În weekend este ceva mai multă forfotă în sat, ca urmare a numărului mai mare de turiști care vizitează zona. Altfel însă, am simtit Rimetea ca orice alt sat în care viața își urmează cursul obișnuit.

Iubesc Transilvania ❤️, așa că pot spune că Rimetea este un sat deosebit de frumos si pitoresc din Transilvania de poveste.

Alături de Biertan sau Corund, alte două sate pe care le îndrăgesc foarte tare, Rimetea este unul dintre cele mai pitorești si fotogenice sate din Transilvania.

Cum te duci către Colțești, partea din stânga a satului este mai pitorească, Masivul Piatra Secuiului conferă un aer extrem de fotogenic caselor albe din Rimetea.

In centrul satului se află biserica albă, albul este culoarea care definește satul Rimetea, toate casele din sat fiind vopsite în alb.

În anul 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală şi urbană protejată.

Din Rimetea pornesc mai multe trasee montane, cel mai celebru fiind traseul câtre vârful Piatra Secuiului, unul dintre cele mai frumoase trasee din zonă.

În Rimetea se află un restaurant local și câteva terase unde poți servi o cafea sau o limonadă. De asemenea, veți găsi și câteva magazine care vând suveniruri sau produse locale.

Iar în final, veți păți ca mine, am făcut atâtea fotografii reușite încât mi-a fost extrem de dificil să fac o selecție 😂.

Cam așa arată aproape toate casele din Rimetea, albul caselor se asortează perfect cu verdele ferestrelor si porțile caselor. Totul pare așezat la locul lui aici in Rimetea.

Crit

Am petrecut in Crit 3 zile minunate, timp in care am vizitat satele sasești și bisericile fortificate din zonă.

Vizita in satul Crit nu poate sa nu includa si biserica fortificata din sat, mai ales daca stati la Casa Kraus, si asta pentru ca pensiunea Casa Kraus se invecineaza cu biserica, iar ca oaspeti aveti sansa sa va bucurati de concerte de orga intr-unul dintre putinele lacasuri de cult renovate din zonă.

Evenimentul anului in această zonă este festivalul Haferland.

Casa Kraus ne-a fost gazdă în aceste 3 zile și pot spune acum, după ce am explorat zona, că beneficiază de cea mai frumoasă locație de aici, asa ca ma consider inspirată pentru ca am ales-o 😊.

Pensiunea, amplasată pe un deal înverzit, ne-a încântat cu priveliști superbe asupra împrejurimilor. Mai ales în contextul actual, când este bine să păstrăm cât putem distanțarea, recomand să o luați în calcul dacă doriți să ajungeți în zonă

Vă las câteva poze cu locatia Casa Kraus din satul săsesc Criț ❤️.

Atunci cand aveti in plan vizitarea satelor sasesti din Transilvania, sa aveti in vedere si Viscri, Mesendorf, Cloasterf sau Saschiz. Aici veti gasi case solide ce arata ca niste cetati in miniatura care va vor duce cu gandul la vremurile de odinioara.

Viscri

Sat devenit celebru mai ales datorita vizitei Printului Charles si a casei pe care acesta o are chiar la intrare in Viscri, as zice, totusi, sa nu-l ocoliti. Detine, printre multe case specifice zonei, si o frumoasa biserica fortificata.

Bineinteles ca daca tot ajungeti in Viscri puteti face o vizita si la casa printului Charles, aflata la intrare in sat la nr. 163.

Saschiz

Mentionez si Saschiz in acest top personal, poate nu la fel de spectaculos ca celelelate, insa merita o vizita pentru biserica fortificata din centru si pentru Cetatea Taraneasca din Saschiz, situata pe dealul de langa biserica. De la cetate vederile catre sat sunt superbe.

Cornund

Am vizitat cu alta ocazie acest sat frumos aflat in apropiere de statiunea Sovata, dar nu pot sa nu-l inlud in acest articol pentru ca-l consider cu adevarat unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania.

Puteți citi mai multe despre Satul Corund – un important centru de ceramica si olarit din Trasnilvania.

Alte doua sate fascinante din Romania pitoreasca care ofera peisaje de vis sunt Sirnea si Pestera, de asemenea vizitate cu o altă ocazie. Nici nu stiu sa spun care dintre cele doua este mai frumos, mi-au placut ambele la fel de mult.

Pestera

In Pestera ne-am cazat de doua ori, l-am vizitat atat vara, cat si toamna. In ambele anotimpuri mi-a placut la fel de mult, dar, totusi, peisajul de toamna este absolut fascinant. Culorile toamnei nu au aratat nicicand mai impresionant.

Sirnea

In Sirnea am ajuns intamplator, vazand un indicator cand ne intorceam din Dambovicioara. Am urmat indicatoarele pe drumuri șerpuite si am ajuns in locuri de vis cu peisaje de poveste 🙂.

Ciocanești 

Un alt sat interesant pe care vreau neaparat sa-l mentionez este satul muzeu Ciocănești din Bucovina.

Il consider muzeu pentru ca aproape toate casele de aici arată…altfel 🙂. Este un sat celebru pentru casele sale încondeiate, cu motive viu colorate, care au avut ca sursa de inspirație costumele populare romanești.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *