Amintiri din Bucovina, un ținut de poveste

Fără doar și poate Bucovina înseamnă tradiții și obiceiuri, sute de ani de istorie,  biserici deosebite, unice și vechi de secole, peisaje frumoase, mâncare buna și oameni minunați.

Bucovina este una dintre destinațiile de top din Romania de care ar fi păcat să nu ne bucuram măcar o dată în viață. Nu degeaba acest loc minunat este atât de căutat și vizitat de turiștii străini.

Ne-am delectat câteva zile cu frumusețile ținutului bucovinean, prea puțin totuși pentru a putea cuprinde tot ce este de văzut în zonă, însă ne chema un alt loc minunat, Maramureș, despre care o să vă povestesc într-un alt articol.

Principalele obiective turistice din Bucovina

Nu cred că există cineva care să nu fi auzit despre unicitatea bisericilor pictate din nordul Moldovei.

Bucovina este cunoscută în întreaga lume pentru mănăstirile construite de foști domnitori și boieri moldoveni la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de-al XVI-lea, pictată fiecare cu culoarea sa specifică: Voronet (albastru), Humor (roșu), Sucevița (verde), Moldovița (galben), Arbore (combinație de culori).

Opt dintre bisericile pictate au fost înscrise în Patrimoniul Cultural mondial Unesco (Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița, Suceava, Arbore, Pătrauți, Probota), dar din păcate nouă timpul nu ne-a permis să le vizitam pe toate.

Cele mai cunoscute dintre mănăstirile pictate din Bucovina

Mănăstirea Humor

Mai multe despre Mănăstirea Humor puteți citi aici.

Mănăstirea Moldovița, una dintre cele mai frumoase biserici din nordul Moldovei

Mai multe despre Mănăstirea Moldovița puteți citi aici.

Mănăstirea Voroneț (celebrul albastru de voroneț 🙂)

Mai multe despre Mănăstirea Voroneț puteți citi aici.

Mănăstirea Sucevița

Mai multe despre Mănăstirea Sucevița puteți citi aici.

Mănăstirea Putna

Mai multe despre Mănăstirea Putna puteți citi aici.

O alta mănăstire interesantă aflată lângă Suceava și care merită vizitată este Mănăstirea Dragomirna, despre care puteți citi mai multe aici.

Din anul 2005, Mănăstirea Dragomirna a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

În apropierea Mănăstirii Putna se află Chilia lui Daniil Sihastrul, săpată în stâncă.

Nu ratați atelierul de olărit din Satul Marginea, renumit centru de artă populară, cunoscut mai ales pentru ceramica neagră care se produce aici.

Poți și tu să experimentezi acest meșteșug vechi de secole, bineînțeles cu ajutorul meșterilor olari din atelier 🙂. Obiectul pe care îl veți modela singuri vi se va trimite ulterior acasă prin poștă, finisat de meșterii atelierului.

Ceramica produsă aici este unică pe plan internațional prin culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și prin modelarea unor forme specifice tradiționale.

Am cumpărat ca suveniruri multe vaze deosebit de frumoase din satul Marginea 🙂.

În Satul Marginea există și în prezent case care păstrează o arhitectură de peste 100 de ani vechime.

Un loc încărcat de istorie și legende este Cetatea de Scaun a Sucevei, o fortăreață medievală, localizată pe un platou aflat la o înălțime de aproximativ 70 m față de lunca Sucevei, de unde se poate zări întreaga vale a orașului.

Muzeul Satului Bucovinean este un alt obiectiv turistic important din Bucovina, localizat lângă Cetatea Sucevei. Veți avea ocazia să aflați mai multe lucruri despre istoria, tradițiile și obiceiurile din Bucovina.

Puteți vedea case tradiționale din lemn, ateliere meșteșugărești și gospodării tradiționale bucovinene.

Muzeul Oului este o alta atracție bucovineană, cel mai mare muzeu de acest gen, cu o colecție impresionantă de peste 7000 de oua, atât din Bucovina, cât și ouă din alte colțuri ale lumii.

Satul muzeu Ciocănești din Bucovina l-am vizitat în drum spre Maramureș. Celebru pentru casele încondeiate cu motive viu colorate a avut ca inspirație costumele populare romanești.

Este o tradiție care se păstrează vie de la o generație la alta, în acest mod valoarea moștenirii tradiționale se va transmite mai departe.

Cazare în Bucovina

În Bucovina, celebre pentru cazare sunt doua stațiuni, Gura Humorului și Vatra Dornei.

Noi am ales să ne cazam în Gura Humorului pentru a fi cât mai aproape de obiectivele turistice pe care ne doream să le vizitam în cele 4 zile petrecute în zonă.

Ne-am cazat într-o pensiune deosebit de frumoasă, Pension La Roata, un complex de căsuțe, cu o amplasare frumoasă și liniștită pe dealul Toaca, la marginea orașului istoric Gura Humorului.

În pensiunea La Roata te vei simți ca la muzeul satului, însă un muzeu ceva mai mic, cu 5 case țărănești autentice, vechi de 120 de ani. Aici vei simți atmosfera autentică a Bucovinei și vei simți că parcurgi o călătorie în timp.

Așezarea pe deal îi conferă un farmec aparte pensiunii, veți putea admira o priveliște de vis în fiecare zi.

Pensiunea deține un restaurant și o terasă foarte frumoase unde se pregătesc mese tradiționale extrem de gustoase, cu ingrediente de la fermierii locali sau din propria lor ferma.

Aș spune ca Pensiunea La Roata este unul dintre cele mai frumoase locuri de cazare din Bucovina, după părerea mea ar putea intra lejer într-un top al celor mai frumoase locurilor de cazare din țara noastră.

Sper să vă bucurați de Bucovina așa cum am făcut-o și noi 🙂.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *