Saint Tropez, orașul pastelat de pe Coasta de Azur

Când te gândești la Saint Tropez, prin fata ochilor ți se derulează zeci de imagini cu celebrități și milionari petrecându-și vacanțele aici, surprinși pe iahturi de lux, în cluburi de noapte sau în celebrele magazine de firma, imagini pentru care Saint Tropez a devenit atât de celebru… În ciuda acestui fapt, acest sat de pescari, pentru că asta este în esență Saint Tropez, a atras artiști cu clădirile sale pastelate și luminoase, cu portul său magnific și cu plajele frumoase, cu mult timp înainte de a fi o destinație atât de populară printre milionari.

Am vizitat Saint Tropez in vacanta pe care am petrecut-o pe Coasta de Azur, intr-o zi de mai. Inainte sa va povestim cate ceva despre acest orasel care ne-a ramas in suflet, haideti sa va explicam putin cum puteti ajunge aici si care este cea mai buna perioada pentru a-l vizita.

Cum ajungi în Saint Tropez și care este cea mai bună perioadă pentru a ajunge aici?

Mai întâi trebuie să vă spunem că Saint Tropez este printre puținele orașe destul de greu accesibile din Nisa. Se află la o distanță de aproximativ 120 de km și legăturile existente nu sunt cele mai grozave. De aceea, noi am optat pentru a închiria o mașină și a putea vedea astfel și alte câteva sate foarte frumoase în care se putea ajunge la fel de greu cu transportul în comun. Cu mașina am făcut maxim 1 ora și jumătate. Probabil că în sezonul estival timpul petrecut pe drum este mult mai mare, și acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ales sa mergem în această vacanță în luna mai. Dacă vreți să vă bucurați și de plajă, puteți călători în iunie sau septembrie, lunile iulie și august sunt de evitat pentru că majoritatea francezilor pleacă în concedii atunci și totul este supraaglomerat.  

Pont: Este bine sa fiți pregătiți, parcările sunt foarte scumpe în Saint Tropez, ca in aproape orice loc pe Coasta de Azur. 

Dacă nu doriți să închiriați mașină, puteți ajunge cu ferry din Nisa, link aici. Durează aproape 3 ore și costul croazierei este de 65 euro/persoană.

Mai exista varianta să mergeți cu trenul din Nisa până în Saint Raphael (aproximativ o ora) și de aici să luați ferry direct către St Tropez încă o ora, link aici, costul croazierei fiind de 25 euro/persoană.

Pentru că transportul cu feribotul ni s-a părut prea lung ca durată, iar costul destul de ridicat, am decis că cea mai buna variantă este să închiriem mașină, nefiind condiționați de un orar și, mai ales, putând opri la întoarcere în Mougins, sat pe care ne doream foarte tare să-l vedem. Mașina am închiriat-o online de pe site-ul Europcar, despre care citisem că ar fi cei mai ok în zonă și cu care mai fusesem în urma cu 2 ani în vacanța din Provence, aici găsiți site-ul.

Câte ceva despre Saint Tropez

Așadar, am pornit către Saint Tropez cu bucurie, nerăbdare și cu o mulțime de gânduri și imagini în mintea noastră. Cum auzisem că este o destinație pentru celebrități, exclusivistă, eram oarecum setați că totul este scump și cu pretenții, însă ajunși acolo am descoperit un loc liniștit, dincolo de toată povestea creată în jurului lui. Într-adevăr, Saint Tropez a contribuit extrem de mult la faima Rivierei franceze, devenind celebru încă din anii ’50, când lumea artistică și intelectuală pariziană, captivată de farmecul micului port, a venit în ”St Trop’‘, cum i se spunea, pentru vacanța de vară. Renumele i-a fost accentuat de sosirea lui Brigitte Bardot în anii ’60, ea însăși deținând aici o proprietate, pe care noi nu am avut timp sa o cautam 😊.

Ce poți vedea în Saint Tropez?

În pofida faimei, Saint Tropez rămâne unul dintre locurile noastre preferate. Când am ajuns aici ploua cu găleata, nefiind pregătiți pentru asta, era totuși luna mai. Am lăsat mașina într-o parcare subterană și am pornit sa exploram orașul. Pentru că ploua torențial, am decis să începem explorarea prin a vizita muzeul ‘’Jandarmeriei și Cinematografiei’, cu Louis de Funes în rolul principal 😊. Aici afli totul despre istoria “Jandarmilor”, mașini vechi, motociclete, într-un cuvânt un loc interesant și distractiv. Intrarea costă 4 euro/persoana. În poză, Jandarmeria ”puțin plouată”.

Odată ce ploaia s-a oprit, am pornit să explorăm vechiul oraș Saint Tropez, nu înainte de a încerca ”tarta tropeziană” pe care Brigitte Bardot a făcut-o atât de celebră, dar care nu ne-a dat pe spate, semănând destul de mult cu o prăjitură cu vanilie.

Partea bună pe Coasta de Azur este că, deși uneori poate să plouă imprevizibil, în scurt timp vremea se poate schimba radical. Asa am prins întregul sejur, perioade scurte de ploaie, după care un soare orbitor.

Vechiul St Tropez ni s-a dezvăluit cu micile sale străzi fermecătoare, cu superbele case vopsite în culoare galben pal, un orășel extrem de liniștit și elegant, în esența rămânând tot un sat vechi de pescari. Ne-am plimbat fără nici un program stabilit pe străduțele vechi, admirând clădirile, magazinele și piețele care ni se arătau în drum.

Ușor, ușor, drumul te poartă către faimoasa Citadelle, devenită monument istoric din 1995. Drumul către Citadelle este foarte frumos, având ocazia să treci prin alei frumoase încadrate de vegetație exotică.

Construită pentru apărarea coastei în secolul al XVII-lea, cetatea oferă o panoramă incredibilă asupra acoperișurilor caselor, asupra golfului, cu clopotnița bisericii pe fundal, probabil cel mai fotografiat loc din Saint Tropez. Interiorul a fost transformat într-un muzeu al istoriei maritime St Tropez, deschis din 2013. Pentru a ajunge la Citadelle trebuie sa plătești 3 euro/persoană, însă merita cu vârf și îndesat pentru priveliștea magnifică pe care o oferă de sus.

Impresionați peste măsură de priveliște, cu greu ne-am hotărât să coborâm de la Cidatelle și să ne continuam drumul către port. 

Golful Saint-Tropez este popular pentru iahturile luxoase de la malul mării și pentru numeroasele cafenele și restaurante din port. Aici ne-am delectat cu o senzațională înghețată artizanală și am admirat clădirile cu fațade colorate și portul animat și plin de viață. Un alt loc care te îmbie către zeci de fotografii, arătând ca acele imagini din cărțile poștale, în special datorită clădirilor frumos colorate care par pictate. Cu mare greutate ne-am decis să plecam din Saint Tropez, gândindu-ne doar că ne așteaptă o altă destinație cel putin la fel de frumoasă 😊. Citește aici articolul integral cu tot ce am vizitat în vacanta de pe Coasta de Azur.

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *