Din momentul în care am văzut primele fotografii cu Polignano a Mare ne-am zis că acesta este fără îndoială locul în care dorim să ne cazăm pentru cele 7 zile de vacanță în Puglia.
Situat la Marea Adriatică, construit pe o stânca la 20 de metri deasupra mării, Polignano a Mare este unul dintre cele mai romantice orașe din regiunea Puglia.
Aproape ireal, aveam deseori impresia că izvorăște din spuma mării. Se pare, totuși, că atunci când marea este agitată, valurile pot ajunge până în dreptul caselor.
Polignano a Mare, bijuteria zonei de coastă din Puglia din sudul Italiei, este un oraș uimitor, absolut minunat. Toate orașele din regiunea Puglia , situate pe Coasta Adriaticii, sunt orașe vechi, fascinante, de care ne-am îndrăgostit din prima.
Cum ajungi în Polignano a Mare?
Polignano a Mare se află la o distantă de aproximativ 34 km de Bari și este considerată a fi una dintre cele mai importante așezări antice din Puglia. Se bănuiește că este un oraș care își are originile din perioada preistorică.
Noi l-am ales ca bază pentru circuitul de 7 zile din regiunea Puglia, circuit despre care am scris un articol dedicat. Nu puteam alege mai bine de atât, Polignano ne-a fermecat pur și simplu.
Citește mai multe despre Puglia, regiunea tradiționala din sudul Italiei
Din Bari se ajunge foarte ușor în Polignano cu trenul, în maxim jumătate de ora, link aici. Costul unei călătorii este de 2,5 euro/persoană.
Cum te poți deplasa prin Polignano a Mare?
Orașul nu este foarte mare, astfel că te poți deplasa cu ușurința pe jos. Nici nu am văzut, pe perioada sejurului, vreun mijloc de transport în comun, în afara de mașinuțele haioase din imagine cu care, probabil, se face turul orașului.
Unde te cazezi în Polignano a Mare?
Noi ne-am cazat într-un bed & breakfast superb, pe care vi-l recomandăm cu mare drag, Donnapasqua B&B, link aici. Se afla în Piazza Trinita, la doar câțiva pași de centrul istoric, într-o zonă liniștită. Este o pensiune cu 4 camere, dispusă pe 2 etaje și terasa de pe acoperiș. Noi am avut o cameră dublă cu balcon și cu un mic dejun fabulos, servit pe terasa cu vedere minunată asupra întregului oraș. Cam așa arată priveliștea de pe terasa pensiunii.
Unde mănânci bine în Polignano a Mare și ce restaurante am încercat?
Gastronomic, orașul, ca de altfel, întreaga regiune Puglia, are foarte multe de oferit și este recunoscut pentru preparatele din fructe de mare, specifice orașelor cu deschidere la mare. Nu ratați înghețata artizanala din Polignano sau vinurile locale faimoase ale Pugliei (noi am băut tot sejurul doar vin alb, despre care citisem că este celebru în zonă) și, mai ales, măslinele pentru care regiunea este atât de celebra (cele verzi sunt grozave😊).
Am încercat 3 restaurante recomandate de proprietarul pensiunii, despre care vă povestim mai în detaliu.
- Bella ‘Mbriana, este situat chiar în piazza principală, aici veți manca specialități marine și o multitudine de sortimente de pizza, cred ca peste 20 de soiuri, nici nu credeam că exista atâtea feluri de pizza 😊, toate preparate tradițional pe cuptor de lemne. Îl recomandăm pentru amatorii de pizza, mai ales. Din partea casei, veți fi întâmpinați cu măsline verzi, deosebit de gustoase. Link aici.
- Al Buco Preferito, se află foarte aproape de binecunoscutul pod din Polignano. Pe acesta vi-l recomandăm în special pentru pizza. Link aici.
- Osteria dei Mulini, aici am mâncat cele mai bune paste. Preparatele sunt pregătite exclusiv cu produse proaspete și de sezon, asa că nu veți pleca dezamăgiți. Link aici.
De asemenea, peste tot in Polignano și în întreaga regiune Puglia veți avea ocazia să încercați specialitățile locale ale zonei. Orecchiettele, cele mai cunoscute, sunt un soi de paste din faină și apă, specifice regiunii Puglia, preparate cu diverse sosuri și combinații. Personal, nu ne-am dat în vânt după ele și am încercat și în alte orașe, însă nu ne-au prea convins. Dacă ești amator de paste, nu vei găsi prea multe variante de paste clasice în afară de celebrele orecchiette . Găsiți, în schimb, tot felul de mâncăruri gătite, cu legume proaspete și aromate, acompaniate de midii sau alte specialități, pentru cei care doresc să încerce gusturi noi.
Unde parchezi în Polignano a Mare?
Pentru ca noi am ales Polignano a Mare ca bază pentru întreaga vacanță din Puglia, urmând să vizitam mai multe locuri, ne-a preocupat destul de mult acest aspect. Ca regula peste tot în Puglia, poți parca fără probleme în zonele marcate cu linie albă, marcajele cu albastru reprezintă locurile cu plata, iar cele cu galben sunt locurile rezidenților. Dacă știi asta, ai scăpat de marea problemă legată de parcarea în Puglia 😊.
Ce poți face în Polignano a Mare?
Polignano a Mare este obiectiv turistic în întregime. Rătăcește în voie pe străduțele din centrul istoric și admira clădirile elegante, relaxează-te pe plaja situata chiar în mijlocul orașului, plajă de care localnici sunt foarte atașați și bucura-te de razele soarelui.
Cele mai importante atracții din Polignano a Mare
- Vederea fabuloasă din cel mai important punct de belvedere, Lungomare. De aici sunt făcute majoritatea fotografiilor pe care le vedeți cu Polignano. De pe această stânca, ți se va deschide larg în fața ochilor întregul oraș, izvorând parcă din mare.
- La câțiva metri distanță, se află monumentul lui Domenico Modugno, dedicat unuia dintre cei mai cunoscuți cântăreți italieni care s-a născut chiar aici, în Polignano, acum câteva zeci de ani. El este autorul celebrei piese ”nel blu dipinto di blu“, cunoscută mai mult ca ”Volare, oh, oh … Cantare, oh, oh, oh, oh’’. Statuia se află pe stânca de la malul mării, la capătul orașului vechi, într-o locație perfectă pentru fotografiat. Este amuzant sa vezi atâția oameni pozându-se în dreptul statuii, cu mâinile ridicate și cântând cu veselie celebrul cântec al lui Domenico Modugno 😊.
- Lama di Monachile (Cala Ponte) este unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție din Polignano. O zonă pitorească, cu o plajă stâncoasă situată într-un mic golfuleț, foarte aproape de centrul orașului. Plaja este mică, stâncoasa, însă spectaculoasă, ascunsă printre roci. Este plaja cea mai ușor accesibilă din Polignano a Mare, deoarece se află la o aruncătură de băț de centrul istoric și poate fi accesată prin podul din Polignano, coborând o serie de trepte. Dacă ajungeți vara, puteți face și o baie, apa este uimitor de limpede și cristalină, de o culoare ce pare că se identifică cu albastrul cerului. Nu este o plajă amenajată, însă nu acesta este punctul forte al golfului, ci amplasarea într-un cadru atât de pitoresc. De pe pod, priveliștea spre stânci și mare este de-a dreptul spectaculoasă, poate cea mai frumoasă din Polignano.
- Intrarea în centrul istoric al orașului se face printr-o poartă impunătoare, Porta Grande, construită în 1530, cândva singura intrare în oraș. Separă partea nouă de partea veche a orașului. Pășind prin această poartă, te vei simți ca într-o cetate din timpuri medievale. Întregul centru vechi este format dintr-un labirint de străduțe frumoase, zona fiind accesibilă doar pietonal. După ce treci prin poarta orașului, vei ajunge în , o piață frumoasă și luminoasă, încadrată de o superbă biserică, Chiesa Matrice Dell’Assunta, magazine și restaurante. Nu-ți rămâne decât să te pierzi în acest labirint și să descoperi o mulțime de locuri frumoase, printre care alte 3 puncte de belvedere. Le vei găsi negreșit, fără ca măcar să iți dai seama pașii te vor purta către fiecare loc în parte.
- Piazza Aldo Moro, aflată în oraș, însă în afara centrului istoric, este o piața spațioasă încadrată senzațional de o mulțime de măslini, în care se strâng, seara mai ales, localnicii.
- Grotta Palazzese este un restaurant săpat într-o peșteră, un loc magic și fermecător, cu o priveliște pe măsură. Este un loc exclusivist, folosit pentru petreceri încă din anii 1700. Mărturisim că noi nu am luat masa aici, doar am ajuns în zonă și părea închis, poate pentru că era luna octombrie. Dacă dorești să iei masa aici, se pare că este necesară rezervarea în avans. Chiar exclusivist, am zice… poate data viitoare, dacă ajungem vara, îl încercăm.
În ultimii ani, orașul a devenit faimos printre amatorii de scufundări, în special datorită poziționării privilegiate pe stânci. Orașul găzduiește competiția de scufundări Red Bull Cliff Diving, atrăgând, astfel, o mulțime de vizitatori. Dacă iți planifici sejurul în preajma acelor zile, s-ar putea să ai parte de aglomerație, asa că verifică înainte data când are loc această competiție.
La final, nu ne rămâne decât să-ți urăm sejur plăcut în Polignano a Mare!