Impresii de la Lacul Garda

Mai întâi de toate, trebuie să recunoaștem că la prima vedere Lacul Garda nu ni s-a părut atât de spectaculos ca celelalte 2 lacuri pe care le-am vizitat în vacanța noastră din Italia (Maggiore și Como), deși este considerat cel mai mare lac ca mărime din Italia.

De departe însă, cea mai spectaculoasa parte a Lacului Garda este cea nordică, acolo unde lacul începe să se îngusteze și este încadrat senzațional de munți maiestuoși.

În cele 3 zile petrecute la Garda, ne-am concentrat pe partea de est a lacului și am reușit să vizităm și Limone Sul Garda, oraș care se află în vestul lacului.

Unde să te cazezi pe lacul Garda?

Aici depinde foarte mult de ce planuri ai 😊 .

Dacă ești pasionat de plajă, poți alege partea de sud a lacului, fiind foarte multe stațiuni populare și prietenoase, cu plaje amenajate special pentru astfel de servicii. Apa are o culoare senzațională, iar numeroasele plaje te îmbie să le încerci.

Câteva orașele chiar merită să le faceți o vizită. Noi am început cu Sirmione, ne-am cazat în Lazise și am reușit să vizităm și Bardolino, aflat la scurtă distanță. Cu siguranță mai sunt și altele în care merita să vă opriți, dacă aveți mai multe zile la dispoziție, ca de exemplu Peschiera del Garda, Desenzano del Garda, Garda.

Noi am stat doar 3 zile și ne-am dorit foarte tare să ajungem și în nordul lacului, zonă pe care o recomandăm în mod deosebit. Este zona cea mai frumoasă și pitorească a lacului. Începând în special cu Malcesine, peisajul se schimba izbitor, totul devenind absolut impresionant.

Neapărat să includeți o vizita în celebrul Malcesine și să vizitați faimosul Castel Scaliger, iar apoi să treceți cu feribotul pe celalalt mal pentru a vedea Limone sul Garda, absolut fermecător, poate surpriza întregului sejur de la lacul Garda. Vă sugerăm să grupați într-o zi Malcesine cu vizitarea castelului și urcare la Monte Baldo, pentru ca apoi să vă încheiați ziua într-o notă de relaxare și romantism în magnificul Limone sul Garda, pe partea vestică a lacului. Într-o  altă zi, puteți continua plimbarea spre nord cu o vizită în fermecătorul sat medieval Torbole, care vi se va dezvălui de pe drum în toată splendoarea lui cu superbele case colorate de la malul lacului, până la Riva del Garda, cel mai nordic punct al lacului, la care noi, din păcate, nu am mai avut timp să ajungem.

Ce puteti vizita in 3 zile pe Lacul Garda?

Începeți cu orașul vechi fortificat Sirmione, situat în sudul lacului, o destinație deosebit de populară printre turiști și, din acest motiv, foarte aglomerată. Amplasarea într-o peninsulă îi conferă orașului un aer pitoresc. Zidurile vechi care încadrează orașul te vor duce cu gândul la vremurile de odinioară. Vei păși în interiorul orașului printr-o poartă grandioasă, pentru ca apoi să ajungi la fortăreață trecând peste un pod. De aici, poți admira Castelul Scaligero, despre care am citit că datează din secolul al XIII-lea.

Ce este important de știu, fiind destul de mic orașul, vara mai ales este deosebit de aglomerat, ceea ce îl face foarte greu de vizitat. Noi am ajuns în jurul prânzului și nu am găsit nici un loc de parcare, asa că am fost nevoiți să ne întoarcem după-amiază. Sfatul nostru este să-l vizitați fie dimineața, fie spre seară.

Odată ajunși în Sirmione, puteți vizita Castelul, contra unei taxe, puteți înconjura zidurile lui, cu vederi spectaculoase asupra lacului Garda. Pe noi căldura sufocanta din acea zi ne-a împiedicat să-l vizităm, așadar mergeți cât mai de dimineața pentru a evita căldura și aglomerația .

Străduțele din Sirmione sunt incredibil de frumoase și vei descoperi piețe minunate din care nu vei mai dori să pleci. Veți putea admira o mulțime de case fermecătoare, multe colorate și vesele, numeroase cafenele și restaurante și multe hoteluri de lux. Ne-a dat impresia unei stațiuni ceva mai scumpe, să țineți cont de asta dacă doriți să vă cazați aici, costurile sunt puțin mai ridicate.

Poți face o baie în lac și apoi să te relaxezi pe una dintre cele mai frumoase plaje de la lacul Garda, plaja Jamaica.

O plimbare cu barca, din care veți putea admira întreaga peninsulă și veți putea pătrunde chiar printre zidurile fortăreței, vă va face excursia de neuitat. Durează 25 de minute și costa 10 euro de persoană.

Lazise este un alt orășel fermecător din sudul lacului Garda, este locul în care noi am ales sa ne cazam în cele 3 zile petrecute la Garda. Ne-a bucurat alegerea, descoperind un orășel destul de liniștit și cu adevarat pitoresc. Și în acest oraș veți descoperi originile medievale ale orașului prin existența unui castel și a porților de acces în orașul vechi. Lazise are un centru vechi minunat, cu alei înguste și piețe pitorești, un port situat chiar în centrul orașului, fiind o stațiune animată în care se desfășoară concerte, un loc cu o atmosferă extrem de vie și fermecătoare. Frumoasă este și promenada de-a lungul lacului.

În Bardolino, aflat la 5 km de Lazise, puteți savura o înghețată în fermecătorul port de unde puteți admira și numeroasele ambarcațiuni, vă puteți plimba prin centrul vechi sau vă puteți pierde fără nici o țintă pe aleile orașului. Bardolino este celebru atât pentru podgoriile aflate în zonă, cât și pentru producția de vin roșu Bardolino sau Rosé Chiaretto pe care, bineînțeles, îl puteți savura la una din numeroasele restaurante.

Comorile lacului Garda, în opinia noastră, sunt Malcesine și Limone sul Garda, doua orășele care ne-au impresionat în mod deosebit. Cum spuneam la începutul articolului, partea de nord a lacului Garda este extrem de impresionantă.

În Malcesine, orașul aflat la poalele muntelui Monte Baldo, am ajuns cu mașina din Lazise, este cel mai ușor așa, aici nu funcționează atât de bine feriboturile ca la Como sau Maggiore, de exemplu. În 50 de minute am ajuns în superbul orășel de munte Malcesine, nici nu veți simți cum trece timpul, peisajul este absolut pitoresc. Am parcat chiar în centru, 2 euro/oră, și de acolo am pornit către castel, admirând elegantele străduțe înguste cu vedere la munți sau la lac.

Nu ratați ocazia să urcați până sus de tot în Castelul din Malcesine, priveliștile asupra lacului, acoperișurilor caselor și munților sunt impresionante. Sunt câteva trepte ceva mai abrupte, aproape de punctul cel mai înalt, dar vă veți descurca, nu trebuie neapărat să fiți sportivi. Am văzut numeroși turiști străini în vârstă care se descurcau de minune, așa că se poate 😊. Sus, veți fi răsplătiți cu aceste imagini.

O vizită la castel vă va costa 6 euro/persoană.

Mai departe, bucură-te de străduțele vechi pietruite din Malcesine care te vor conduce fără îndoială către vechiul port al orasului, Porto Vecchio.

Dacă timpul vă permite, urcați negreșit la Monte Baldo, o experiența inedită cu o telecabină rotativă care vă va purta până la o altitudine de 1.760 de metri deasupra nivelului mării.

Nici nu vă veți da seama când ați ajuns în port. Ba daaa 😊, o veți face cu siguranța pentru că este extrem de animat, iar vapoarele care pleacă către Limone sau Riva își vor face simțită prezența.

Când am ajuns noi, tocmai se pregătea să plece cursa către Limone, asa că ne-am aruncat cu entuziasm în vaporul care urma să ne ducă către locul nostru preferat de la lacul Garda – Limone sul Garda. Am fost atât de impresionați de acest oraș, încât nu ne găsim încă cuvintele să povestim despre Limone așa cum merită. Îl veți putea admira în toată splendoarea lui de pe vapor, înainte sa pășiți în el. Orașul mărginit de lac și munți, pare efectiv construit în stânci, atât este de impresionant!

Acest splendid oraș, a fost accesibil până în anii 1940 numai cu barca sau prin munți, astăzi devenind una dintre cele mai renumite stațiuni ale lacului Garda și da…are cu ce se lăuda.

Primul impact cu frumusețea și eleganța orașului l-am avut avut în micul port, Porto Vecchio. Cred că l-am pozat din toate unghiurile posibile și greu ne-am desprins de aici. Am vrut să-l admirăm de la o terasa dar, evident, era totul full, nu eram singurii fascinați de acest port pitoresc.

Nici nu ne-am dezmeticit bine, că am ajuns în Piazza Garibaldi, unde am fost pur și simplu…năuciți. Clădirile vesele, florile de la balcoane, munții stâncoși care se zăreau printre străduțe, fântâna din mijlocul pieței, totul era absolut fascinant. Simplu și năucitor de frumos! ELEGANȚĂ este ceea ce descrie cel mai bine Limone sul Garda.

Am intrat în multe magazine de aici, este plin de Limoncello, acel limoncello artizanal pe care nu îl vei găsi pe toate drumurile. Dacă iți place, iți recomandăm să iei de aici limoncello veritabil fabricat din lamâi care cresc chiar în Limone. Este celebru pentru plantațiile de lămâi din zona, deși, culmea, numele orașului nu derivă de aici, așa cum probabil ai fi crezut.

Continua-ți plimbarea în orașul plin cu flori pe faleza lungă încadrată de palmieri și de o multitudine de flori multicolore. Străduțele orașului care se deschid către lac sau munți sunt împânzite cu magazine care vând limoncello, ulei de măsline sau gelato.

Ce mai este special la Limone? Până și pe plăcuțele cu numele străzilor sau cu numerele caselor sunt desenate lămâi.

În orașul medieval Torbole ne-am oprit preț de un ceas, o scurtă ploaie și câteva fotografii. Superbele case colorate care se oglindesc în lacul Garda ne-au atras ca un magnet încă de pe drum și ne-au convins că merită să poposim aici. Ne vom bucura data viitoare pe îndelete de Torbole și Riva del Garda.

Ce am remarcat noi diferit față de Como sau Maggiore a fost că deplasarea cu vaporul este destul de anevoioasă pe lacul Garda.

Așadar, câteva informații utile

Aveți aici informații despre programul vapoarelor cu care puteți ajunge dintr-un oraș în altul pe lacul Garda.
  • Legături destul de dese intre Lazise, Bardolino și Garda, insă relativ scumpă distracția, noi am dat 6 euro de persoană Lazise-Garda-Lazise, iar plimbarea nu este spectaculoasă, nu ai mare lucru de admirat de pe lac, așa cum este, de exemplu, intre Malcesine-Limone. Dacă ai mașină în dotare, sfatul nostru este să o folosești pentru că distanțele dintre orășelele aflate pe aceeași parte a lacului nu sunt foarte mari, mai dificil este dacă vrei sa treci de pe o parte pe alta.
  • Reține că nu poți trece foarte ușor de pe partea estică pe cea vestică a lacului sau invers. Punctele de trecere sunt Malcesine către Limone, Torbole sau Riva, durata maxim 50 de minute pana la Riva. Pentru a vă face o părere, pe noi ne-a costat 13 euro/persoană pana în Limone dar aici chiar a meritat, neavând altă alternativă.
  • Puteți ajunge din Garda în Gardone Riviera care se află în partea vestica a lacului, nu sunt multe curse zilnice dar puteți pleca de dimineață și să vă întoarceți spre după-amiază.

Concluzia noastră după vacanța de la Lacul Garda

Garda nu este un lac care să poată fi văzut pe repede înainte în doar 2-3 zile, te ajută doar cât să-ți faci o părere, ca în cazul nostru.

Sfatul nostru este să vă luați în calcul minim o săptămână pentru a-l putea parcurge dintr-un capăt în altul. Mașina personală sau o mașină închiriată vă vor fi de mare ajutor. În 2-3 zile nu puteți decât să vă concentrați pe o parte a lacului și veți fi nevoiți să folosiți vapoarele, cu legăturile destul de șubrede pe care le oferă, pentru a trece dintr-o parte în alta.

Ne-au mai rămas o mulțime de lucruri de văzut la Lacul Garda, așa că, până data viitoare..să aveți călătorii cât mai inspirate!

Recent Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *