Cele mai frumoase locuri de pe Coasta de Azur

 

Coasta de Azur sau Riviera Franceză se bucura de o vreme însorită si este de multa vreme una dintre zonele cele mai atractive ale Franței, pentru farmecul aparte, soarele, plajele și stațiunile sofisticate precum Nisa, Saint-Tropez și Cannes. Cote d’Azur este o regiune superba care merita explorata, ce ascunde printre destinatiile faimoase multe comori mai puțin cunoscute! 

Riviera franceză detine un patrimoniu cultural remarcabil, orase faimoase, peisaje sublime care i-au inspirat pe cei mai faimosi artiști, sate liniștite cocotate pe dealuri, bucătăria mediteraneană minunata și multe evenimente internaționale importante. Lemon Festival din Menton, Carnavalul de la Nisa, Festivalul Internațional de Film de la Cannes, sunt doar cateva dintre ele.

Această zonă a coastei mediteraneene include atât de bine cunoscutele stațiuni Nisa, Antibes, Saint-Tropez și Cannes, care sunt bogate, exclusiviste, sofisticate și uneori destul de aglomerate, cat si multe alte stațiuni mai puțin cunoscute si de o reala frumusețe.

Dupa ce am vizitat in urma cu doi ani Provence si Luberon am ramas fascinati de sudul Frantei, prin urmare ne-am propus sa vedem cat mai mult din acest loc superb si, uite asa, am ajuns intr-un scurt circuit pe Coasta de Azur 😊 .

 

Cum ajungi pe Coasta de Azur si care este cea mai potrivita perioada pentru calatorie?

Pe Coasta de Azur se ajunge foarte usor, fiind si zboruri low cost din Bucuresti catre Nisa operate de Blueair si Wizzair. Varianta cea mai convenabila pe care noi am gasit-o cu 3 luni inainte de plecare a fost cu Blueair. Singurul inconvenient a fost ca zborul este seara si ajungi in Nisa in jurul orei 20, insa se compenseaza cumva cu intoarcerea care este tot seara la 20:45. Aeroportul se afla la 5 km de oras si se ajunge cu autobuzul extrem de usor in centrul orasului, in maxim 15-20 de minute.

Ca perioada, noi am calatorit in luna mai gandindu-ne ca este mai putin aglomerat, ceva mai ieftin si vremea perfecta pentru plimbare si vizitat. Daca alegi sa mergi vara credem ca cea mai buna perioada este la sfarsit de iunie-inceput de iulie, atunci cand vremea este perfecta pentru plaja si totusi nu foarte aglomerat. Lunile iulie si august sunt de evitat din cauza aglomeratiei si preturilor mari. Si toamna devreme poate fi o alta alternativa buna.

Unde te cazezi pe Coasta de Azur?

Dupa o scurta documentare am decis sa ne cazam in Nisa, oras pe care l-am ales ca fiind baza pentru explorarea intregii regiuni. Gasiti multe hoteluri si mai ales apartamente la preturi decente, dupa preferinte si buget.

Pentru ca aveam de gand sa vizitam multe locuri si in majoritatea puteam ajunge usor cu trenul, am ales sa ne cazam mai aproape de gara, pentru a ne fi la indemana. Zona nu este cine stie ce, asa ca daca nu te deranjeaza sa mergi mai mult pana la gara, iti recomandam sa te cazezi mai aproape de centrul vechi, este mult mai frumoasa partea aceea a orasului.

Pe noi Nisa nu ne-a impresionat mai deloc, asa ca dupa ce am descoperit intreaga zona de coasta, ne-am dat seama ca am fi putut sa alegem un orasel mai linistit aflat in apropiere si care sa detina gara, pentru a ne putea deplasa cu usurinta. Ne-au placut foarte tare Villefranche sur Mer si Beaulier sur Mer, doua orase senzationale, aflate la doar 10 minute de Nisa, despre care vom povesti in continuarea articolului. Ambele au gara si puteti sa calatoriti catre orice destinatie la fel de usor ca din Nisa.

Daca ajungeti sa vizitati Coasta de Azur vara, va recomandam sa aveti in vedere aceste doua orase elegante si linistite in care puteti sa faceti si plaja, putand astfel imbina relaxarea cu vizitatul. Ambele au plaje superbe cu nisip, ceea ce in Nisa nu veti gasi.

Cum te deplasezi pe Coasta de Azur?

Majoritatea oraselor de pe coasta pot fi vizitate atat cu trenul cat si cu autobuzele locale (exista o linie denumita Ligne d’Azur, si cu aceste autobuze poti ajunge in aproape orice oras de pe coasta). De departe insa, cea mai rapida modalitate de a ajunge oriunde este trenul. Este ceva mai scump decat autobuzele dar merita, economisesti timp si circula foarte des. In perioadele de varf autobuzele pot face dublu ca timp. Noi am ales din start trenul, nu am vrut sa pierdem mult timp pe drum, ci sa valorificam fiecare minut castigat.

Aici link cu toate informatiile despre transportul cu trenul, orar si pret catre orice destinatie!

Sunt si cateva orase in care nu poti ajunge cu transportul in comun si, daca doriti sa le vizitati, veti avea nevoie sa inchiriati o masina.

Pentru primele doua zile, noi am ales sa inchiriem o masina si sa vizitam cateva locuri mai greu accesibile cu transportul in comun.

Masina am inchiriat-o online de pe site-ul Europcar, despre care citisem ca ar fi cei mai ok in zona, si cu care mai fusesem in urma cu 2 ani in vacanta din Provence, aici gasiti site-ul.

Itinerariu Coasta de Azur

Ziua 1: Grasse si Saint Paul de Vence

Prima zi am ales sa o dedicam orasului parfumat Grasse si sa admiram superbul sat Saint Paul de Vence, faimos pentru numeroasele galerii de arta. 

GRASSE

In ziua in care am ajuns in Grasse se desfasura ”Fete de la Rose”. De cum am intrat in oras se simtea miros de flori peste tot, orasul fiind in sarbatoare si totul era decorat cu zeci de trandafiri.

Orasul, considerat capitala mondiala a parfumurilor, se află la numai 15 km de Cannes, la o altitudine de 300-400 m și se spune ca ofera un aer mai curat decât restul orașelor de coastă. Cu cat te apropii de oraș vei deveni conștient de acest lucru pentru ca sunt indicatoare peste tot catre parfumeriile din Grasse.

Există mai multe fabrici de parfumuri, insa cea mai cunoscuta este parfumeria Fragonard care este una dintre cele mai vechi și găzduiește si un muzeu celebru despre istoria parfumului.

Muzeul Fragonard se afla chiar la intrarea in oras si il poti vizita gratis. De la intrare te va invada mirosul de parfum si cu siguranta nu vei pleca de aici fara un suvenir: parfumuri, sapunuri sau alte produse locale. Iti poti crea chiar si propriul parfum, din ingrediente precum trandafir, iasomie, crin, fireste, ghidat de catre un specialist. Poti vizita acest link  daca doresti sa participi la curs, costul fiind de 65 de euro, si vei pleca acasa cu un parfum creatie proprie 😊. 

Orașul vechi Grasse este extrem de interesant. Străzile frumoase sunt impanzite de magazine si terase, cu cladiri vechi din secolele  XVII și XVIII cu fațade care par proaspăt vopsite în roșu sau galben. Multe strazi se deschid prin tuneluri arcuite catre alte strazi sau chiar catre piețe mari.

Piața principală a orasului este Place aux Aires, cu o superba fântână cu trei nivele, decorata in ziua in care noi am ajuns cu zeci de trandafiri . De pe stradutele orasului vechi veti ajunge usor in Place du Petit Puy in care se afla catedrala Notre Dame du Puy din secolul al XI-lea. De aici, puteti avea o panorama frumoasa asupra dealurilor si acoperisurilor din Grasse.

SAINT PAUL DE VENCE

Dupa o jumatate de zi petrecuta in Grasse si imbatati de mirosul trandafirilor ne-am indreptat catre Saint-Paul de Vence, aflat la aproximativ 25 de km de Grasse. Despre Saint Paul pot sa va spun ca este un sat pe care nu trebuie sa-l ratati daca ajungeti in zona, este un sat medieval minunat conservat in timp. Frumusetea acestui sat tipic provensal a inspirat de-a lungul timpului numerosi artiști, pictori, scriitori și poeți celebri, dintre care unii s-au si stabilit aici.

Saint Paul incepe sa ti se arate pe masura ce te apropii de el, fiind cocotat pe un deal de unde vei obtine privelisti absolut spectaculoase asupra intregii zone. Nu trebuie sa faceti nimic special aici, este suficient sa va pierdeți pe stradutele fermecătoare, sa admirati numeroasele galerii de arta, fântânile vechi, fatadele caselor frumos decorate, vitrinele magazinelor și va veti da seama de ce St Paul este un loc atat de minunat. Este celebru printre iubitorii artei, de altfel mulți artiști trăiesc în zona și au ateliere si magazine care oferă o vastă colectie de artă.

Satul datează din secolul al XII-lea, insa si-a câștigat notorietatea la începutul secolului al XX-lea când o multime  de artiști l-au facut celebru, printre care Matisse, Chagall, Renoir, Modigliani. De atunci, scriitori, artisti, regizori de film și celebrități au petrecut timp aici, sporindu-i reputația ca un paradis pentru artiști. Adevarul este ca, privind dealurile din zona, ne-am fi dorit sa avem si noi o casa aici 😊. 

La intrarea în sat se află un scuar mare, înconjurat de măslini, în care localnicii se adună zilnic pentru a juca ‘’bule’’ și a savura pastis. Citisem inainte despre asta si, intr-adevar, am constatat ca oamenii sunt linistiti, iar viata lor isi urmeaza cursul, in ciuda multimilor de vizitatori. Se pare ca sunt obișnuiți să fie văzuți și fotografiați și chiar fericiți să explice jocul. Puteti sa va relaxati la terasa de langa piata, de unde puteti urmari viața linistita de zi cu zi din Saint Paul de Vence.

 

Ziua 2: Saint Tropez si Mougins

SAINT TROPEZ

A doua zi, avand inca masina inchiriata, am pornit catre Saint Tropez cu bucurie, nerabdare si o multime de ganduri. Cum auzisem ca este o destinatie pentru celebritati, cumva exclusivista, eram oarecum setati ca totul este scump si cu pretentii, insa ajunsi acolo am descoperit un loc linistit, dincolo de toata povestea creata in jurului lui. 

Mai intai trebuie sa va spunem ca Saint Tropez este printre putinele orase destul de greu accesibile din Nisa. Se afla la o distanta de aproximativ 120 de km si legaturile existente nu sunt cele mai grozave. De aceea, noi am optat pentru a inchiria o masina si a putea vedea astfel si alte cateva sate despre care citisem si la care se putea ajunge la fel de greu cu transportul in comun. 

Cu masina am facut maxim 1 ora si jumatate. Este bine sa fiti pregatiti, parcarile sunt foarte scumpe, ca peste tot pe Coasta de Azur. Probabil in sezonul estival timpul petrecut pe drum este mult mai mare, si acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ales sa mergem in aceasta vacanta in luna mai. Din ce am citit, si iunie ar fi o luna recomandata cu vreme perfecta si pentru plaja, lunile iulie si august sunt luni de evitat pentru ca majoritatea francezilor pleaca in concedii si totul este supraaglomerat.  

Daca nu doriti sa inchiriati masina, puteti ajunge cu ferry din Nisa, link aici. Dureaza aproape 3 ore si costul croazierei este de 65 euro/persoana. Mai exista varianta sa mergeti cu trenul din Nisa pana in Saint Raphael (aproxim o ora) si de aici sa luati ferry direct catre St Tropez inca o ora, link aici, costul croazierei fiind de 25 euro/persoana.

Costul croazierelor fiind destul de ridicat si dificil de ajuns, am decis ca cea mai buna varianta este sa inchiriem masina, nefiind conditionati de un orar si, mai ales, putand opri la intoarcere in Mougins, pe care ne doream foarte tare sa-l vedem.

Saint Tropez a contribuit extrem de mult la faima Rivierei franceze, devenind celebru inca din anii ’50, când lumea artistică și intelectuală pariziană, captivată de farmecul micului port, a venit în ”St Trop” pentru vacanta de vara. Renumele i-a fost accentuat de sosirea lui Brigitte Bardot în anii ’60, ea insasi detinand aici o proprietate, pe care noi nu am avut timp sa o cautam 😊.

In ciuda faimei, Saint Tropez este unul dintre locurile noastre preferate, desi cand am ajuns ploua cu galeata, nefind pregatiti pentru asta. Am lasat masina intr-o parcare subterana si am pornit sa exploram orasul. Pentru ca ploua torential, am decis sa incepem prin a vizita muzeul ‘’Jandarmeriei și Cinematografiei’, cu Louis de Funes in rolul principal 😊. Aici afli totul despre istoria “Jandarmilor”, mașini vechi, motociclete, intr-un cuvant  un loc interesant si distractiv. Intrarea costa 4 euro/persoana.

Odata ce ploaia s-a oprit, am pornit sa exploram vechiul oras Saint Tropez, nu inainte de a incerca ”tarta tropeziana” pe care Brigitte Bardot a facut-o atat de celebra. Sincer, nu ni s-a parut ceva spectaculos, seamana destul de mult cu o prajitura obisnuita cu vanilie. Partea buna pe coasta de Azur este ca, desi uneori poate sa ploua imprevizibil, in scurt timp vremea se poate schimba radical. Asa am prins intregul sejur, perioade scurte de ploi, dupa care un soare orbitor.

Vechiul St Tropez mi s-a dezvălui cu micile sale strazi fermecătoare, cu superbele case vopsite in culoare galben pal, un orasel extrem de linistit si elegant, in esenta ramanand tot un sat vechi de pescari. Ne-am plimbat fara nici un program stabilit pe stradutele vechi, admirand cladirile, magazinele si pietele care ni se aratau in drum.

Usor, usor, drumul te duce catre faimoasa Citadelle, devenita monument istoric din 1995. Construita pentru apararea coastei in urma cu cateva secole, cetatea oferă o panoramă incredibilă asupra acoperișurilor caselor, asupra golfului, cu clopotnița bisericii pe fundal, probabil cel mai fotografiat loc din Saint Tropez. Interiorul a fost transformat într-un muzeu al istoriei maritime St Tropez, deschis din 2013. Pentru a ajunge la Citadelle trebuie sa platesti 3 euro/persoana insa merita cu vars si indesat pentru privelistea magnifica oferita. Impresionati peste masura de priveliste, am coborat de la Cidatelle si ne-am continuat drumul catre port. 

Golful Saint-Tropez este popular pentru iahturile luxoase de pe malul mării și pentru numeroasele cafenele si restaurante din port. Aici ne-am delectat cu o senzationala inghetata artizanala si am admirat cladirile cu fatade colorate si portul plin de viata. Un alt loc care te imbie catre zeci de fotografii, aratand ca o carte postala, in special datorita cladirilor frumos colorate care par pictate. Cu mare greutate ne-am decis sa plecam, gandindu-ne doar ca ne astepta o alta destinatie cel putin la fel de frumoasa.

MOUGINS

In Mougins am ajuns dupa amiaza tarziu, putin obositi si flamanzi. Situat intr-un cadru natural de vis, între pini si măslini, am descoperit un sat medieval linistit si extrem de verde si elegant. Înconjurat de păduri (pădurea Valmasque se desfasoara pe o suprafață de 427 de hectare), Mougins si-a păstrat intacta calitatea mediului înconjurător și oferă, de la 260 de metri altitudine, o vedere superba asupra imprejurimilor.

În vechiul sat, veți fi seduși de case medievale tipic provensale care au atras mulți artiști de-a lungul timpului, găzduind ateliere si galerii de arta. O parte din motivul pentru care Mougins este atât de concentrat pe artă este că Picasso si-a petrecut ultimii ani de viata aici, ca de altfel numerosi alti artisti care au detinut aici case, devenind un loc celebru printre cei bogati.  De cum am ajuns in sat, am fost fascinati de stradutele inguste, marginite de flori colorate, am admirat superbele vile vechi decorate cu multa vegetatie, aceasta atragandu-ne atentia in mod deosebit. 

Cautand un loc retras in care sa mancam pentru ca se lasase putin frigul, am descoperit un restaurant indian ‘’Curry House’’,  pe care cu aceasta ocazie vi-l recomandam, am mancat foarte bine si la preturi decente, aici link. Cu forte proaspete, am pornit sa exploram stradutele la lasatul serii.

Satul a acordat prioritate vegetatiei, existand multe flori, copaci și zone frumoase de grădină, toate sporind si mai mult farmecul acestui sat medieval. Într-adevăr, este o combinație minunata intre străzile înguste pietruite, explozia de plante, galeriile de artă si restaurantele elegante.

Ziua 3: Cannes si Antibes

In aceasta zi ne-am decis sa legam 2 destinatii aflate relative aproape, Cannes si AntibesDin cele 7 zile ale sejurului, in aceasta zi francezii au anuntat greva la SNCF, acest lucru atragand  intarzieri si decalari ale trenurilor. Cum noi aveam de gand sa luam trenul, scurtand perioada de stat pe drum in cazul autobuzului, acest aspect ne-a cam stricat planurile. Ne-am achizitionat biletele de tren, insa am resuit sa plecam cu intarziere de aproape 2 ore, ceea ce ne-a incurcat putin. In privinta grevelor, trebuie sa aveti grija pentru ca intarzierile pot fi destul de mari, iar pe francezi chiar nu-i intereseaza acest aspect. Daca veti avea ghinionul sa patiti ca noi, recomandam sa luati autobuzul, macar veti ajunge la timp.

Cannes

Am ajuns in Cannes spre jurul pranzului si in plin festival, pentru ca aflasem inainte de plecare ca exact in perioada sejurului nostru se va desfasura si festivalul International de Film de la Cannes. Asadar, totul era impanzit de politie si nu ne-am putut apropia prea mult de aceasta zona. Cum era deja aproape pranz si timpul destul de limitat nu ne-am pierdut prea mult timp in aceasta zona, ci ne-am indreptat pe bulevardul Croisette catre orasul vechi si zona de port.

De-a lungul faimosului bulevard Croisette am admirat superbele cladiri si hoteluri vopsite in alb, precum si cele mai exclusiviste magazine. Cannes este “perla” Rivierei franceze, renumit atat pentru Festivalul Internațional de Film, cat și pentru numeroasele hoteluri, mașini de lux și plajele superbe.

Orașul Cannes este centrat în jurul portului vechi, cu faimosul boulevard “Croisette” și minunata plaja de nisip. Inima orasului vechi este fara indoiala cartierul Suquet, aflat pe un deal, cu un labirint de strazi, trepte și case vechi. Zona Castelului cu Turnul vechi și biserica Notre-Dame-de-l’Espence conferă orașului un iz medieval.

Odata ajunsi aici, veti avea vederi specaculoase asupra portului. De pe vechiul zid de fortăreață din fața bisericii, puteți admira o parte din oraș, golful si zona de port. Am coborat apoi usor catre port si ne-am plimbat pe malul marii, admirand cladirile frumos colorate si ambarcatiunile de lux. Este un oras extrem de elegant, spectaculos si, in ciuda celebritatii, are un farmec medieval, ca de alfel intreaga zona de coasta. 

ANTIBES

Ne-am despartit cu greu de Cannes si tristi pentru timpul  scurt petrecut aici, insa ne propusesm sa ajungem si in Antibes, iar greva SNCF ne-a cam stricat planurile.

Cu trenul era riscant sa mai calatorim in acea zi si am ales sa luam autobuzul, statia fiind destul de departe de port. Am ajuns intr-un final la autobuz si, dupa o calatorie de apoximativ 30 de minute, am ajuns in Antibes

Autobuzul ne-a lasat la intrarea in oras, in zona fortaretei. Fort Care are o istorie mai veche, fiind o fortăreața din secolul al XVI-lea. Napoleon Bonaparte s-a mutat la Antibes împreună cu familia în 1794 și a fost responsabil cu apărarea coastei. Când a căzut Robespierre, Napoleon a fost închis în Fort Carré. Nu se poate vizita fortul, insa va puteti plimba în jurul acestuia si puteti admira portul Vauban, ceea ce am reusit sa facem si noi. Fiind destul de obositi din cauza intarzierilor generate de trafic nu am mai ajuns in port, probabil am fi avut mai multe de vazut, insa cu siguranta ne vom pastra pentru data viitoare.

Poate fiind noi obositi, insa Antibes nu ne-a impresionat la prima vedere, poate si venind dupa Cannes care ne-a placut foarte tare. Ne-am plimbat putin prin orasul vechi, am admirat stradutele orasului frumos decorate cu o multime de flori colorate. Daca sunteti pasionati de arta, mai puteti vizita Muzeul Picasso din Chateau Grimaldi, puteti descoperi mai mult din orașul vechi și piața provensală, si puteti urca apoi farul Garoupe.

Fiind doua orase destul de maricele si cu o istorie bogata, sfatul nostru este sa le dedicati zile separate, in masura in care timpul va permite. Altfel, le veti inghesui si veti simti ca nu v-ati bucurat suficient de nici unul dintre ele.

 

Ziua 4: Villefranche sur Mer, Beaulier sur Mer si Eze Village

Citisem inainte de vacanta despre cateva sate aflate la scurta distanta de Nisa si ne-am horatat sa le vizitam. Insa si de aceasta data am luat in calcul prea multe pentru o zingura zi, dar asa se intampla uneori cand ai impresia ca ai timp suficient si nu iti dai seama cat de mult poate sa iti placa un loc.

VILLEFRANCHE SUR MER

Am inceput cu Villefrache sur Mer, aflat la 4 km si la doar 8 minute cu trenul de Nisa. Poate fi admirat si din tren, cand vii dinspre Monte Carlo, se vede absoult senzational. Este unul din oraselele noastre preferate de pe Coasta de Azur si unul din cele doua in care ne-am decis sa ne cazam la urmatoarea vacanta pe Coasta de Azur, al doilea fiind Beaulieu sur Mer. Veti afla in continuare de ce!

Villefranche este un oras fascinant si colorant care ti se arata de indata ce iesi din gara si te indrepti catre zona portului. Crezand initial ca este un orasel mic pe care il vom vedea rapid, am fost insa profund impresionati si nu ne-am mai indurat sa plecam. Am inceput cu zona portului, admirand frumoasele restaurante si cladirile pastelate. Portul său superb este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase porturi aflate la Marea Mediterană si este, intr-adevar, minunat!

Vechiul oraș Villefranche-sur-Mer, cu străzi înguste și pline de culoare, atrage mulți vizitatori cu portul sau superb cu cafenele și restaurante, ce oferă specialități locale.

Lasand in spate orasul, ne-am indreptat catre Ciadella, cetatea impunătoare construită în 1557 pentru a apăra orașul de atacurile maritime. De sus, orasul se vede fermecator, cu acoperișurile din țiglă roșie, cu biserica și clopotnița din centru. De la cetate ne-am indreptat catre zona veche a orasului, unde am descoperit piete frumoase, clădiri vechi si viu colorate, cu balcoane și flori minunate, strazi impanzite de magazine si restaurante, de unde poti sa intrezaresti marea si care parca vin in cascada catre mare.

In Villefranche am gasit un magazin foarte dragut de unde am achizitionat suveniruri, sapunuri si creme parfumate. Pentru ca orasul ne-a placut atat de mult, am coborat din nou in zona portului si am luat pranzul la unul dintre restaurantele aflate la malul marii, nu puteam rata o asemenea priveliste.

Si din acest loc minunat ne-am desprins cu greu, insa cu promisiunea ca vom reveni din nou data viitoare si ne vom caza chiar aici, pentru a ne bucura de linistea si frumusetea locului.

BEAULIEU SUR MER

Din gara am luat trenul catre Beaulieu sur Mer, aflat la 2 minute distanta. Planul era ca din Beaulieu sa luam un autobuz care ne putea duce direct catre Eze Village, acest sat fiind cocotat pe deal, nu are gara si nu se poate ajunge la el decat cu un anumit autobuz.

Ne-am dat seama ulterior ca a fost o greseala sa legam Eze Village de aceste 2 orase, fiind destul de greu de ajuns si destul de obositor. Eze Village se poate vizita cel mai usor direct din Nisa, va spunem asta pentru a fi mai usor sa va planificati excursia.

Revenind la Beaulieu-sur-Mer, acesta este un oraș de coastă elegant, vechi, plin de clădiri Belle Epoque, cafenele și restaurante. L-am definit ca fiind un oraș de tip stațiune, un oraș frumos și aflat intr-un decor superb. Amplasat în mijlocul unei vegetații luxuriante, cu plajele sale inconjurate de palmieri, Beaulieu este cu adevarat splendid, fiind un loc privilegiat de pe Coasta de Azur.

Exista o parte a orașului cu magazine, trotuare umbrite de arbori, Casino, precum și plaje și multe iahturi. O faleza lungă, incadrata de palmieri, se întinde pe lungimea plajei.

Este un loc liniștit si sofisticat care a atras numeroase celebrități de-a lungul anilor, în căutarea unui paradis liniștit. Proprietățile luxoase, parcurile și grădinile frumoase, limuzinele somptuoase pe care le veți întâlni în Beaulieu vă vor aminti că sunteți chiar în inima Coastei de Azur.

Beaulieu-Sur-Mer găzduiește Villa Kerylos, o replică impresionantă a unei vile grecesti, construită la începutul secolului al XX-lea, pe care noi nu am avut timp sa o vizitam. Un omagiu pentru vechea arhitectură grecească, este bogat decorat cu picturi murale și mobilier elegant. 

Daca planificati sa ajungeti pe Coasta de Azur pe perioada verii, va recomandam sa aveti in vedere aceasta statiune in care va puteti caza, sau in Villefranche, ambele au plaje frumoase si puteti avea parte astfel si de momente de relaxare.

Cu parere de rau ca nu am putut zabovi mai mult, am luat autobuzul care ne-a dus catre Eze Village.

EZE VILLAGE

Obositi si dupa un drum scurt cu multe serpentine am ajuns in Eze Village, un sat medieval incadrat de ruinele unui castel.

Poti vizita renumitele gradini Jardin Exotique care detin cu o colecție superba de plante mediteraneene, si de unde poti avea o priveliște minunată asupra coastei. Intrarea costa 12 euro/persoana. Vederea este de fapt principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor vin aici.

Satul formează un model circular în jurul bazei castelului. Străzile sunt foarte înguste și frumoase, pietruite si cu clădiri vechi, extrem de bine restaurate. Trecutului medieval al acestui sat vechi predomina inca, desi exista o multime de turisti si magazine de suveniruri.

Cateva recomandari dupa aceasta zi:

-Legati Villefranche de Beaulieu, aflate la doar 2 minute distanta cu trenul. Ambele au gara si se pot vizita extrem de usor intr-o singura zi, astfel veti avea timp suficient sa va bucurati de amandoua pe indelete.

-Tineti cont ca minunatul Saint Jean Cap Ferrat se afla la doar 2 km de Beaulieu, si se poate ajunge de aici foarte usor printr-o usoara plimbare de-a lungul coastei (prin Promenade Maurice Bouvier). Există plaje de-a lungul drumului, restaurante, cafenele si privelisti senzationale. Noi l-am ratat acum, din pacate, din cauza proastei organzari, insa este cu siguranta pe lista pentru vacanta urmatoare! 

Am citit ca detine o vila absolut minunata, Villa Ephrussi de Rothschild, cu o colectie de arta impresionanta: sculpturi, picturi, mobilier antic și porțelanuri, fiind transformata in muzeu. Grădinile sale sunt spectaculosae si au 7 stiluri diferite.

Saint-Jean-Cap-Ferrat se lauda si cu multe plaje frumoase și golfuri: plajele Paloma, Passable și Cro de Pei Pin fiind cele mai faimoase. Poate ne povestiti cum este acest minunat orasel!

-Eze Village se poate vizita cel mai usor din Nisa si ii puteti dedica cateva ore intr-o dimineata sau intr-o dupa-amiaza linistita.

Ziua 5: Monte Carlo

MONTE CARLO

Principatul Monaco este al doilea cel mai mic stat independent din lume (după Vatican) și este aproape în întregime urban. Monaco oferă un echilibru perfect între atracțiile istorice și cele moderne.

Țara este împărțită în patru zone: Monaco-Ville (orașul vechi) cu gradinile, palatul, catedrala si stanca Monaco ce vederi panoramice, Condamine (cartierul portuar), Monte-Carlo (zona de afaceri și agrement) și Fontvieille.

Ne-am dedicat o zi intreaga acestui tinut fascinant si cu adevarat impresionant. Cu trenul din Nisa, in 20 de minute, am ajuns in Monaco.

Ai grija la datele de trafic si telefon, nu se afla in UE si vei fi taxat suplimentar, este bine sa previi asta!

Transportul in comun in Monaco este extrem de bine pus la punct, poti lua autobuze intre diverse obiective turistice, autobuze care circula frecvent. Costul unei calatorii este de 2 euro, insa va puteti lua un abonament de zi care costa 5,5 euro/persoana si este mult mai avantajos. Puteti merge si pe jos insa distantele sunt mari si mai bine sa va menajati pentru ce aveti de vizitat.

La iesirea din gara dupa cativa pasi, am luat un autobuz care ne-a dus direct catre Jardin Exotique, acesta fiind primul obiectiv pe care l-am vazut in Monaco. Gradinile sunt absolut fantastice, atat pentru plantele impresionante, in mare parte cactusi, cat mai ales pentru privelistile fabuloase pe care le ofera asupra vechiului Monaco si asupra portului. Intrarea costa 7 euro/persoana insa merita pe deplin!

De la iesire, am luat autobuzul cu care ne-am indreptat catre Monaco Ville.

Monaco-Ville continua sa fie un sat medieval și un loc minunat si pitoresc, cu stradute frumoase si linistite si numeroase magazine cu suveniruri si restaurante. In ciuda renumelui, preturile sunt similare cu cele din restul oraselor de pe Coasta de Azur.

Palais Princier se afla în Monaco-Ville și nu trebuie ratat, mai ales ca se afla pozitionat într-un cadru magnific, pe faimoasa Rocher de Monaco.

Stânca Monaco cu o inaltime de 62 de metri, ofera vederi absolut fabuloase catre portul Monte-Carlo și spre Marea Mediterană. Este, de asemenea, cea mai veche zona din Monaco, unde se află si orașul vechi.

In prezent, stânca găzduiește orașul vechi Monaco, cu străzi înguste medievale și cele mai importante monumente ale țării: Palais Princier, Catedrala Sfântul Nicolae și Muzeul Oceanografic, Jardin Exotique.

Palatul oferă, de asemenea, o priveliște panoramică uluitoare cu vedere la Port și Monte-Carlo. Daca ajungi pana in ora 12, vei avea ocazia sa urmaresti ceremonia de schimbare a garzilor, în fața intrării principale a Palatului. Se poate vizita si Palatul, iar costul unui bilet este de 10 euro.

Un alt obiectiv important este Catedrala Monaco care a fost construită în 1875 și care in prezent se află pe locul unei biserici vechi din secolul al XIII-lea. Este o biserică dedicată Sfântului Nicolae și găzduiește rămășițele foștilor prinți de Monaco și Prințesei Grace. In piața bisericii se gasesc unele dintre cele mai bune restaurante din Monaco-Ville.

In fata Catedralei si in drumul catre Muzeul Oceanografic, se afla Jardin Saint-Martin, un loc frumos si linistit. Gradinile extrem de bine intretinute se pot vizita gratuit si poti admira plante frumoase. Intregul Monaco dispune de numeroase gradini si spatii verzi.

Din Monaco Ville ne-am indreptat catre Monte Carlo, ultima noastra oprire din aceasta zi. Binecunoscut pentru cazinourile sale și Monaco Grand Prix Formula 1, Monte-Carlo este locul unde se aduna cei mai bogați oameni din lume – asta se observa privind mașinile parcate în Place du Casino si iti poti face si o parere despre clientii cazinoului. Insa nu te intrista, cazinoul poate fi vizitat gratis.

Monte-Carlo este un district al Principatului Monaco, astfel ca printre rezidenți se numără și foarte multe celebrități.

Place du Casino este în inima orașului Monte-Carlo și este dominat de Salle Garnier care găzduiește cazinoul și opera. În imediata apropiere a intrării în cazino se află Café de Paris pe de o parte și luxosul Hotel du Paris, pe de altă parte.

Monaco ne-a placut si ne-a impresionat extrem de tare, fiind un loc care te va lasa cu siguranta fara cuvinte.

Ziua 6: Menton

MENTON

Menton sau ”Ville de Citron” cum mai este denumit, este ultimul oras de pe Coasta de Azur, fiind situat foarte aproape de granița cu Italia, de aceea, în multe privințe este mai mult italian decât francez, asta simtindu-se destul de mult si in gastronomia locala.

Am luat trenul direct din Nisa, aproximativ 40 de minute.

Clădirile frumos colorate, acoperișurile de teracotă, palmierii și albastrul marii fac din Menton o destinatie perfecta. Orașul vechi este un labirint de alei fermecătoare, clopotnițe și biserici, care se înclină spre cimitirul de pe vârful dealului. Ajungeti neaparat acolo pentru o privire absolut fascinantă asupra orașului și liniei de coastă, poate una dintre cele mai frumoase privelisti de pe Coasta de Azur.

Ne-am inceput plimbarea in Menton de pe coasta, unde se afla o plajă frumoasa, portul de agrement și multe hoteluri si restaurante. Este, de asemenea, un loc perfect pentru o plimbare, cu vedere spre mare și de-a lungul coastei, în ambele direcții, și o vedere pitorească asupra orașului și munților.

Există o mica fortareata la marginea portului. Te poti plimba de-a lungul zidului sau in zona portului pentru a avea cea mai bună vedere asupra orașului si a cladirilor multicolore, cu muntii si biserica din spatele caselor pe fundal (de aici sunt facute cele mai multe fotografii care par a fi carti postale).

În spatele frumoaselor cladiri colorate din Menton, puteți explora strazile înguste ale orașului vechi si zona plină de viață din jurul străzii principale pietonale, Rue Saint-Michel. De la Place aux Herbes, impanzita cu cafenele, puteți urca pe stradute si veti descoperi case tradiționale provensale, magazine și restaurante. Pe masura ce urcati spre catedrală și cimitir, veti simti cum se asterne si mai mult liniștea.

Bazilica Saint-Michel se află într-o mica piata care se deschide catre port.

Continuați să urcați străzile si treptele înguste din spatele capelei pentru a ajunge la cimitir. Inițial, Chateau de Menton se afla în vârful dealului. Ruinele castelului au fost transformate în cimitir după 1804, după ce Napoleon a decis că oamenii nu mai pot fi înmormantati în biserici.

Desi poate suna putin ciudat ce spunem, insa nu ratati o asemenea ocazie! Urcati pana in zona cimitirului si de aici veti avea parte de o panorama superba asupra acoperișurilor și portului, si asa cum am spus, veti avea unele dintre cele mai frumoase privelisti intalnite pe coasta de Azur!

In Menton mai poti vedea o serie de parcuri si gradini superbe cum ar fi Serre de la Madone, Le Val Rahmeh, Fontana Rosa, grădina Maria Serena și Les Colombières. Noi nu am avut timp sa le vizitam intr-o singura zi, de aceea credem ca ai nevoie de 2 zile in Menton pentru a putea include si aceste frumoase gradini, sau macar o parte dintre ele, aflandu-se si la distante destul de mari unele de altele.

In Parc du Pian vei vedea multi măslini și câțiva copaci cu o vechime de 1,000 de ani. Aceasta pasiune pentru grădini o veti remarca și în alte părți ale orașului, unde pot fi văzute câteva parcuri mici, bine întreținute.

Mai departe de centru, în special de-a lungul Bulevardului Garavan spre Italia, există numeroase vile înconjurate de grădini frumoase, cu marea mediteraneană turcoaz pe fundal.

Cu Menton s-a incheiat vacanta noastra de pe Coasta de Azur, insa am pastrat pentru data viitoare alte orasele si sate pe care ne dorim sa le vedem, si pentru care nu am avut timp in aceasta vacanta!

Avand atat de multe locuri de vazut, nu am reusit sa vizitam prea mult Nisa, insa din ce am reusit sa vedem in trecere nu am fost prea impresionati, mai ales vazand atatea alte locuri minunate. Poate data viitoare ii vom acorda o sansa!

Pana atunci, puteti citi cate ceva despre principalele obiectivele turistice din Nisa.

NISA

Orașul vechi (Vieux Nice) se prezinta ca un labirint de străzi, cu case pitorești, buticuri și piețele de flori și fructe zilnice din Cours Saleya.

Colline du Chateau cu vedere spre Baie des Anges și port oferă un punct de vedere spectaculos spre oraș. Se poate ajunge pana sus cu un lift si este gratuit.

Dacă mergeți la Nisa pentru plaja trebuie sa stiti ca plajele din Nisa contin multe pietre. Sunt cateva plaje private cu nisip insa plajele publice gratuite sunt cu pietris.

CATEVA PONTURI:

-Daca doriti sa faceti si plaja, alegeti alte orase, cum ar fi: Villefranche sur Mer, Beaulieu sur Mer, Cap Ferrat, Antibes, sau Cannes, toate au plaje superbe cu nisip, fiind alegeri mult mai inspirate pentru plajă.

In cazul in care doresti sa vizitezi cat mai mult din regiune, cum am facut-o noi, cazeaza-te intr-un orasel mai mic si mai autentic, Villefranche sau Beaulieu, ambele au gara si poti ajunge oriunde la fel de usor ca din Nisa, si sunt incantatoare! Desigur, este o parere personala dupa ce am vizitat regiunea. 

-Daca te decizi cu cateva luni inainte asupra perioadei, poti prinde oferte bune la biletele de avion, noi am zburat cu Blueair. 

Cel mai usor ajungi cu trenul in cele mai importante destinatii, este ceva mai scump decat autobuzele, insa scurtezi foarte mult timpul, noi spunem ca merita, depinde si de bugetul pe care il ai.  Masina poate fi o alternativa foarte buna pentru orasele sau satele mai greu accesibile cu transportul in comun si care merita vizitate.

Mancarea este destul de scumpa pe Coasta de Azur si aproape in orice oras/sat sunt oarecum similare, noua ni s-a parut ceva mai scump decat in alte locuri in care am mai fost. Un fel de mancare intre 12-14 euro, si aici ne referim la pizza, paste, salate sau burgeri, un pahar de vin intre 4-6 euro, la fel si o bere. Este destul de scumpa mancarea, insa este gustoasa iar portiile generoase, cel putin noi nu am dat gres cu nici un loc in care am mancat.

-Daca ajungi primavara pe Coasta de Azur, nu uita sa-ti iei cu tine o umbrela! Chiar si primavara tarziu poti avea suprize, asa cum am patit noi, si ne-a plouat destul de des. Partea buna aici este ca ploile nu tin mult si, imediat, iese soarele, insa este bine sa fiti prevazatori!

-Fiti pe faza cu grevele SNCF, francezii au acest obicei, si atunci este posibil sa intampinati ceva dificultati, in cazul in care luati in calcul trenul ca varianta de transport. Pot fi intarzieri mari sau chiar anulari. Nu este necesar sa va achizitionati online biletele de tren, se pot lua usor din gara de la automatele existente.

Stim ca mai sunt o multime de locuri de vazut pe care nu am reusit sa le exploram in aceasta vacanta, insa sunt pe lista noastra pentru data viitoare, asa ca daca aveti recomandari care merita mentionate, le asteptam cu interes 😊!

Daca v-am inspirat cu aceste povestiri din vacanta ne puteti lasa un mesaj, si asta ne-ar bucura tare!

Va dorim cat mai multe vacante inspirate!

Recent Post

2 Comments

  1. Ce articol detaliat, felicitari! 🙂

  2. Multumesc pt descrieri.Minunate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *