Peisaje care iți taie răsuflarea, sate colorate cocoțate pe stânci, golfuri ascunse gata să fie descoperite, munte și mare în același loc și un drum de coastă care pur și simplu te lasă fără cuvinte, aceasta este într-o simplă descriere Coasta Amalfi.
De o frumusețe fără egal, Coasta Amalfi, alături de Sorrento și Capri, se află printre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat până acum. As spune chiar ca principalul obiectiv turistic al Coastei Amalfi este însăși zona de coasta ce oferă peisaje care iți taie răsuflarea.
La sfârșitul lunii iunie 2018 am petrecut o superbă vacanță în sudul Italiei care a inclus un tur complet în Sorrento, Capri și Coasta Amalfi. Am început cu Peninsula Sorentină și am încheiat cu Coasta Amalfi una dintre cele mai frumoase vacanțe de până acum.
Detalii despre întregul circuit puteți citi aici!
Citeste și despre:
Sorrento, orasul pitoresc din sudul Italiei!
Mai departe câteva informații care vă pot fi utile pentru planificarea unei vacanțe pe Coasta Amalfi.
Unde te cazezi și cum te deplasezi pe Coasta Amalfi?
Pentru vizitarea Coastei Amalfi vă recomand să vă cazați într-unul dintre orășelele de pe coastă (de preferat Maiori sau Minori) și să închiriați o mașină care să vă ofere mai multă flexibilitate. După un îndelung studiu am decis să ne cazăm în Maiori și am făcut cea mai bună alegere. Maiori este o stațiune absolut superbă cu plaje întinse, o bază excelentă pentru explorarea întregii zone și un oraș cu mult mai ieftin decât cele mai turistice (Positano, Amalfi). Ne-a plăcut atât de mult Maiori încât i-am dedicat chiar un articol, link aici pentru articolul complet despre Maiori.
Ne-am cazat într-un B&B, La Casa d’Amare, link aici sau link aici, absolut minunat, foarte aproape de zona de promenadă și de plajă.
Dacă nu vreți să stați într-unul din satele de pe coastă, se poate ajunge și din Sorrento cu feribot în unele orașe, de exemplu în Positano sau în Amalfi. Mai există și autobuze locale, Sita se numește compania, cu care puteți ajunge mai ieftin pe coastă, însă durează foarte mult, sunt aglomerate și, în cazul anumitor sate, este nevoie să schimbați autobuzul. Alții recomandă ca baza Salerno, însă este destul de departe de orașele cele mai importante de pe coasta, iar pe noi nu ne-a atras foarte tare. După experiența pe care am trăit-o, cu siguranță Maiori a fost cea mai bună alegere, mai ales că am avut în plan și câteva zile de plaja.
Pe Coasta Amalfi mașina este esențială și, în plus, vei avea ocazia să conduci pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, linia de coastă fiind o încântare, o șosea despărțită de mare și munte, cu peisaje absolut uluitoare. Am închiriat mașina de la Avis, varianta super cover, să stăm fără griji.
Pont: Luați-vă asigurare full, linia de coastă este foarte îngustă, se conduce destul de haotic, iar în unele orașe, cum ar fi Positano, va fi nevoie sa lăsați cheile pentru parcare. Cei responsabili cu parcările le tot mută din loc în loc, de aceea sfatul nostru este să NU închiriați fără full coverage.
Tot ce trebuie sa stii despre parcarea pe Coasta Amalfi
Pont: este bine să știi dinainte că nu există parcare publică pe Coasta Amalfi, aici totul se plătește extrem de scump, doar ești pe Coasta Amalfi, nu-i așa 😊 ? Cel mai mult am plătit în Positano pentru parcare, 6 euro/ora și cel mai puțin în Cetara, 2 euro/ora. Parcările sunt puține, turiști mulți, așadar înarmează-te cu răbdare și pleacă cât mai devreme, să eviți aglomerația.
Coasta Amalfi ne-a cucerit le loc, este de o frumusețe de nedescris, cu livezi de citrice, orașe și case colorate, golfuri de senzație și vederi uimitoare. De-a lungul liniei de coasta se înșiră sate minunate precum Positano, Amalfi, Ravello, Maiori, Cetara, Vietri Sul Mare, fiecare dintre ele având ceva aparte. Există în total 13 orașe de-a lungul coastei amalfitane, înscrise în Patrimoniul Unesco.
Întreaga linie de coasta se întinde pe o lungime de 50 de km, pe un drum despărțit de mare și munte, printr-o serie de curbe spectaculoase, drum care te conduce către sate și golfuri pitorești. Linia de coasta începe cu Positano, unul dintre cele mai pitorești sate de pe coasta și se încheie cu Vietri Sul Mare, poate cel mai autentic și mai puțin turistic oraș de pe Coasta Amalfi.
Principalele atracții de pe Coasta Amalfi
In afară de zona de coastă absolut spectaculoasă, Coasta Amalfi se mândrește cu multe obiective turistice importante, unele de neratat odată ce ajungeți aici.
Așadar, venind dinspre Sorrento, primul orășel care ne-a ieșit în cale a fost Positano, unul dintre cele mai spectaculoase sate de pe coasta, o adevărată bijuterie a Coastei Amalfi.
POSITANO
Positano, acest sat cocoțat pe deal, cu case colorate care se răsfiră în cascadă către mare, este spectaculos privit de sus. Odată ce ai coborât în zona portului, este parcă și mai frumos, cu fermecătoarele buticuri și restaurante cu vedere la Marea Mediterană.
Pont: În Positano sunt mai multe parcări, încercați să parcați cât mai aproape de locul de unde veți începe să coborâți către port, pentru a vă fi mai ușor la întoarcere.
Un labirint de alei și trepte vă desparte de superbul port și, la tot pasul, veți da peste tot felul de restaurante și magazine cu produse locale. Ca deh…Positano, fiind si cel mai cunoscut, a devenit si destul de comercial. Curând veți ajunge la Biserica Sf. Maria Assunta unde vă mai puteți trage puțin sufletul.
Nu ne-am hotărât încă din ce punct Positano arată mai spectaculos, privit de pe șosea sau din portul Marina Grande. Voi ce spuneți?
PRAIANO, CONCA DEI MARINI, FURORE
Următoarea oprire din acea zi a fost în Praiano. Pe drum, către cazarea din Maiori, am întâlnit tot felul de golfulețe care mai de care mai spectaculos. Conca dei Marini și Furore, doar câteva dintre ele.
RAVELLO
Ravello sau orașul la înălțime cum îmi place sa-l mai numesc, este singurul oraș de pe coasta Amalfi care nu are deschidere la mare, dar asta, într-un fel, îl face să fie special. Cocoțat pe stâncă, la 350 m deasupra Mediteranei, Ravello este o comoară a Coastei Amalfi. Grădinile sale superbe, Rufolo si Cimbrone, au încântat vizitatori de-a lungul secolelor si reprezintă principalele atracții din Ravello. Actori celebri, muzicieni, artiști au venit aici pentru a-și găsi liniștea și inspirația pentru că, doar de aici, din Vilele Rufolo și Cimbrone, poți avea cele mai spectaculoase vederi asupra coastei.
Astăzi, Ravello este cunoscut în întreaga lume ca Orașul Muzicii, datorită festivalului de muzică care are loc aici în fiecare vară, dedicat lui Richard Wagner.
Este bine să ajungeți cât mai devreme până nu se aglomerează. Nu uitați, parcarea costa și se taxează pe ora, aici am plătit vreo 20 de euro și am stat câteva ore. Da, știm, nu este cea mai ieftină destinație dar veți simți că merită fiecare ban cheltuit.
Puteți începe explorarea din Piazza Dumo (Piazza del Vescovado), acolo unde se afla și Catedrala din Ravello. De aici, veți putea admira și Scala, un alt orășel cocoțat pe stânci.
Din piața principală, printr-un turn vechi de secole, veți putea pătrunde în Villa Ruffolo.
Grădinile sunt motivul pentru care mii de turiști se înghesuie să viziteze Villa Rufolo. Și noi zicem că merită, chiar dacă era putină ceață în ziua în care am ajuns noi. Aceste imagini fabuloase te vor costa doar 7 euro/persoană. De pe faimoasa scenă de concerte, vei putea admira un spectacol desăvârșit, care ți se va dezvălui în toată splendoarea lui.
După un prânz bine meritat, ne-am continuat plimbarea către Villa Cimbrone, o altă comoară de neprețuit a orășelului Ravello. Ne amintim că am urcat preț de câteva minute din centrul orașului până la Villa Cimbrone pe Via Santa Chiara, un traseu care este o încântare.
Villa Cimbrone este opera vizionară a unui lord britanic, William Beckett, care, în 1904, a cumpărat o fermă abandonată și a transformat-o într-o reședință splendidă, folosind un amestec de stiluri arhitecturale și suveniruri din călătoriile sale.
In grădina luxuriantă a vilei Cimbrone se găsesc numeroase specii botanice rare, dar și statui, fântâni, temple, toate reflectând pasiunea acestuia pentru antichitate. Primul lucru pe care îl veți vedea când veți ajunge la Villa Cimbrione este mănăstirea care prezintă o mulțime de elemente decorative.
După ce treceți de Criptă, intrați pe impresionanta Avenue of Immensity, o alee superbă plină de copaci, flori și plante exotice. Bulevardul te va duce spre magnifica Terasă a Infinitului, mărginită de o serie de busturi de marmură, cunoscută și sub numele de Poarta Soarelui. Cu siguranță nu aveți cum sa ratați locul de belvedere de unde veți avea cele mai frumoase imagini din viața voastră, de la mare înălțime, imagini uimitoare asupra Golfului Salerno, stațiunilor de coastă din apropiere și munților.
Villa Cimbrone, astăzi un hotel luxos de 5 stele, este un loc popular pentru nunțile și recepțiile…celebrităților, firește 😊. Din fericire, grădinile sunt încă deschide publicului și se pot vizita contra unei taxe de 7 euro/persoana.
AMALFI
Amalfi, un alt oraș foarte cunoscut, este și cel care dă numele Coastei Amalfi, din acest motiv fiind și extrem de aglomerat. Amalfi, în special centrul istoric, și-a păstrat intact aspectul medieval, cu porțile orașului (Porta Maria, Porta Occidentale, Porta Hospitalis), străzi înguste, alei și scări care duc către piețe pitorești.
Catedrala Sf Andrei se înalță grandios din Piazza Dumo. Aceasta piazză plină de viată este punctul central al orașului.
Amalfi este format din multe case albe, așezate parcă una peste alta, intercalate cu alei înguste și porți umbroase. Are avantajul de a deține și plajă dar, în același timp, și dezavantajul de a fi mai aglomerat și mai scump decât Maiori, Minori, Atrani sau Cetara. Centrul orașului Amalfi este un labirint de străduțe, împânzite cu magazine și restaurante, dar frumusețea orașului este evidențiată în cel mai minunat mod de pe mare sau din port. Cei care vin cu feribotul au parte de cea mai frumoasă priveliște asupra orașului Amalfi. Noua ne-a rămas în minte ca orașul alb de pe Coasta Amalfi si l-am admirat în toată splendoarea lui din zona portului.
ATRANI
Un alt sat încântător cu case vopsite în alb este și Atrani, mai micuț decât Amalfi dar cu o atmosfera mai liniștită, aflat la 1 km de mers pe jos de Amalfi. Are un centru drăguț și zona de plajă foarte frumoasă.
MAIORI
Maiori, orașul care ne-a servit drept bază pentru 6 zile, este situat la nivelul mării într-un cadru deosebit, încadrat de munți și de terase de viță de vie cât vezi cu ochii. Cu Castelul Mezzacapo pe fundal, pare să fie desprins dintr-o poveste. De oriunde, de pe plajă, din apă sau de pe faleză poți admira superbul castel, cocoțat pe deal, care oferă o priveliște minunată.
Maiori se mândrește cu cele mai frumoase și lungi plaje cu nisip de pe întreaga Coasta Amalfi, în special într-o zonă în care plajele sunt aproape inexistente, iar dacă exista sunt doar porțiuni sau plaje improvizate. Este o stațiune populară pentru apele sale limpezi, plajele cu nisip și serviciile prietenoase, fiind o alegere inspirată atât pentru familiile cu copii, cât și pentru cupluri.
Este un orășel cochet, cu un centru foarte frumos și un bulevard pietonal Corsa Reginna pe care se află multe restaurante și magazine.
Ca orice stațiune cu ieșire la mare are și o zona de promenadă frumoasă pe malul mării, de unde poți admira impresionantul castel medieval Mezzacapo, despre care am aflat că în prezent este transformat în pensiune. Woow, oare cât poate fi de frumos să admiri peisajul spectaculos de pe Coasta Amalfi de la fereastra sau balconul camerei acestui hotel?
Despre Maiori am scris un articol detaliat pe care îl puteți citi aici.
Orașele care încheie practic Coasta Amalfi sunt Cetara și Vietri sul Mare, cel mai puțin dependente de turism și, probabil, din acest motiv, cele mai autentice dintre orașele Coastei Amalfi. Trebuie să recunoaștem că, spre finalul linie de coastă, drumul nu mai este chiar atât de spectaculos, însă merită să ajungeți să le vizitați și pe acestea doua.
CETARA
Cetara, micuțul sat de pescari, însumează o serie de case albe grupate în jurul unei biserici, cu ieșire la marea Mediterana. Și în Cetara, cu adevărat spectaculoasă este zona portului, de unde poți admira orașul, având pe fundal bărcile albastre de pescari care contrastează într-un mod plăcut cu albul caselor, o imagine pitorească. Bea o cafea la restaurantul de pe plajă și admiră marea, plimbă-te pe străduțele din centrul orașului, după care iți poți continua drumul către Vietri Sul Mare.
VIETRI SUL MARE
Cu Vietri Sul Mare, cel mai putin turistic dintre orașele de pe Coasta Amalfi, se încheie practic linia de coastă amalfitană. Este celebru pentru producția obiectelor din ceramica, obicei păstrat din timpuri medievale. Pentru a afla mai multe despre istoria celei mai importante industrii din Vietri sul Mare, mergeți la Muzeul Ceramicii din Villa Guariglia din Raito. Ceramica colorată a fost folosită pentru decorarea cupolei bisericii San Giovanni Battista, care poate fi văzută din aproape fiecare colt al orașului, inlcusiv de pe plajă.
Cele mai frumoase plaje de pe Coasta Amalfi
Probabil multi doresc să știe dacă pe Coasta Amalfi se poate face plajă. În principiu, toate orașele cu ieșire la mare de pe coastă au zone amenajate pentru plajă, însă unele sunt greu accesibile și necesită coborârea mai multor trepte (Positano, Praiano), iar altele sunt sufocate de turiști (Amalfi). Mai sunt plajele din Atrani si Cetara, dar sunt orășele mici și, din acest motiv, destul de aglomerate și cu mai puține variante de cazare.
Zona cu cele mai mari plaje de pe Coasta Amalfi este situată intre Maiori și Minori. Aceste plaje nu sunt doar cele mai frumoase plaje de pe coasta amalfitana, dar și cele mai nisipoase și ușor accesibile, fără scări sau trepte abrupte. Ca urmare, dacă intenționezi să stai în zona de coastă și să te bucuri și de câteva zile de plajă și relaxare, alege Maiori sau Minori.
Sperăm că am reușit să vă convingem să vizitați Coasta Amalfi și să adăugați această destinație de excepție pe lista vacanțelor inspirate!