Luberon isi merita renumele mai ales datorita satelor deosebit de pitoresti, cocotate pe dealuri, vechi de sute de ani – Gordes, Roussillon, Bonnieux, Lacoste, Menerbes si multe altele, poate nu atat de cunoscute, insa cel putin la fel de spectaculoase, care au incantat de-a lungul anilor o multime de artisti celebri. Cu lanurile nesfarsite de lavanda si satele inconjurate de podgorii si pantatii de maslini, Luberon este o destinatie de poveste, una dintre cele mai pitoresti zone din Franta.
Daca vrei sa te bucuri de superbele lanuri de lavanda inflorite, ar trebui sa iei in calcul sfarsitul lunii iunie si prima jumatate din iulie. Spre sfarsitul lunii iulie se culege lavanda si este posibil sa nu te mai poti bucura de privelistea pe care ti-o ofera lavanda inflorita.
Recomandam un minim de 7 zile pentru a putea cuprinde tot ceea ce este mai important din aceasta zona.
Cum ajungi in Provence?
Incepand din noiembrie 2018, Ryanair a introdus ruta catre Marsilia, link aici, ceea ce usureaza extrem de mult acest circuit, aeroportul din Marsilia aflandu-se chiar in Provence, asadar foarte aproape de toate destinatiile despre care vrem sa va povestim in continuare. Nu exista aproape nici un transport public cu care sa te poti deplasa prin zona, de aceea este esentiala inchirierea unei masini. Distantele dintre sate nu sunt foarte mari, acest lucru iti permite gruparea mai multor sate intr-o singura zi. Poti inchiria masina chiar din Marsilia. Gasiti o simulare de cost pentru masina pentru cele 5 zile, link AICI.
Unde sa te cazezi in Provence?
Pentru a avea parte de o atmosfera autentica cazati-va negresit intr-unul din satele din aceasta zona. Daca plecati in grup mai mare, aveti posibilitatea sa inchiriati o pensiune de vis pentru minim o saptamana, iar preturile sunt rezonabile. Exista si asa numitele ”chambre d’hotes”, pe care le poti inchiria direct de la proprietari. Sunt senzationale, credeti-ne pe cuvant!
Noi am stat in satul Lioux si de aici am pornit in excursii de o zi in satele din zona. Ne-am cazat la o pensiune foarte draguta, Li Polidetto, si am avut parte de gazde minunate. Am avut optiunea sa ne luam cazare in regim demi-pensiune, ceea ce ne-a oferit o atmosfera cu adevarat autentica. Mancarea este renumita in toata regiunea si va recomandam sa procedati la fel, sa va luati micul dejun si cina in cadrul pensiunii. Va veti delecta cu mancaruri tipic provensale si veti savura cel mai bun vin roze, specialitatea zonei Provence.
Ce am vizitat noi in zona Luberon?
Pentru a vedea cat mai mult din aceasta fascinanta zona, un minim de 5 zile este necesar. O sa va povestim pe larg ce am vizitat noi in aceste 5 zile. Cu masina inchiriata din Marsilia va puteti deplasa cu usurinta catre satele din Luberon.
Ziua 1: Saint Remy de Provence si Les Baux de Provence
Prima oprire a fost in Saint Remy de Provence. In timp ce va plimbati pe strazile inguste, veti descoperi superbele fantani vechi, piete umbroase, restaurante pitoresti si buticuri elegante. Frumusetea acestor locuri l-au inspirat pe renumitul Van Gogh care a pictat peste 150 de tablouri, inspirat fiind de aceasta zona.
Puteti continua apoi cu Les Baux de Provence, clasificat drept unul din cele mai frumoase sate din Franta. Situat pe un platou stancos, orasul Baux-de-Provence domina Arles și Camargue si ofera o panorama exceptionala. Chateau des Baux este o marturie unica a istoriei medievale, cu 22 de comori arhitecturale considerate drept “monumente istorice” (inclusiv biserica, castelul, primaria, spitalul, casele). Aceasta fortareata din piatra imensa si impunatoare este, fara indoiala, un ’’must see’’ din traseul traseul turistic provensal. In timp ce rataciti pe stradute, veti gasi numeroase magazine de artizanat care vand produse provensale si suveniruri. Vechile cariere de piatra inalte de peste 14 m, care poarta numele de ’’Carriere de Lumieres’’, sunt astazi treatru pentru spectacole magice, unice în lume. Capodoperele marilor artisti sunt proiectate in imagini gigantice pe podea și pe peretii inalți de 14 metri ai acestei catedrale din piatra. In fiecare an este oferit un alt spectacol. Nu ratati aceste spectacole deosebite.
Ziua 2: Lourmarin, Saignon, Cucuron si St Saturnin Les Apt
Va puteti incepe ziua de dimineata vizitand Lourmarin care se afla in mijlocul podgoriilor si plantatiilor de maslini. Este un sat foarte animat de terase, restaurante si magazine. Inainte de a intra in sat, veti remarca castelul vechi care domina satul. Veti putea admira arhitectura tipic mediteraneana, strazi inguste, case frumoase restaurate si piete publice superbe. Noi am nimerit in ziua specifica de targ si ne-am putut delecta cu atmosfera si produse traditionale.
Continua-ti apoi drumul catre Saignon, un sat asezat pe varful unui deal. Drumul catre Saignon este o incantare, veti descoperi nenumarate lanuri cu lavanda, motiv pentru multe opriri si zeci de fotografii.
Saignon este un mic sat linistit pe care il puteti explora pe jos. Este unul din cele mai frumoase sate din Provence. In timp ce va plimbati pe strazile inguste, veti descoperi fantani foarte vechi si case frumoase. Urcati pana in varf pentru ca veti avea parte de o panorama superba asupra platoului Luberon.
Al treilea sat pe care l-am vizitat a fost Cucuron, un sat absolut incantator din sudul Luberonului. Cucuron este cunoscut pentru piscina sa superba din piata principala care, mai exact, este un mic lac, inconjurat de-o parte si de alta de numerosi platani vechi si de multe restaurante. Daca nu stiati, multe scene din filmul “A Good Year” cu Russell Crowe au fost filmate in Cucuron si de altfel, in multe alte locuri din Luberon. Inca un motiv in plus sa ajungeti in Cucuron, nu-i asa 😁?
Saint Saturnin Apt a fost ultimul sat din aceasta zi, construit pe o stanca la 400 m altitudine, este un sat incarcat de istorie. Ofera privelisti panoramice exceptionale asupra Luberonului. Ia-ti timp plimbandu-te prin oras si vei descoperi case vechi si frumoase.
Ziua 3: Abbay de Senanque, Gordes, Rousillon si Joucas
Recomandam sa va incepeti ziua de dimineata cu o vizita la Abbaye de Senanque, o manastire veche medievala infiintata in anul 1148 si situata in orasul Gordes. Abbaye de Senanque, cu campurile sale de lavanda, este una dintre cele mai frumoase si fotografiate atractii din Provence. Ceea ce atrage cei mai multi vizitatori sunt campurile ei celebre de lavanda. De la inceputul lunii iulie pana la inceputul lunii august, aceste campuri de lavanda inflorite ii confera manastirii un are magic.
Cu greu ne-am despartit de aceasta zona de poveste si ne-am indreptat catre Gordes. Cocotat pe deal, este unul dintre satele din Luberon in care numeroase vedete de film si artisti si-au facut case. Datorita pozitiei privilegiate, farmecului sau exceptional si arhitecturii sale, Gordes a fost catalogat drept “unul dintre cele mai frumoase sate din Franta”. In timp ce va plimbati pe strazi, veti descoperi usi vechi, arcade si pereti din piatra, perfect restaurate. Pe de alta parte, exista si panorama asupra vaii și muntilor din Luberon . Satul are o reputatie mondiala si datorita faimosilor sai locuitori, iar cartea lui Peter Mayle, “Un an in Provence”, i-a crescut cu siguranta renumele.
Joucas este un sat terasat construit pe un deal opus ocrului din Roussillon. Este un sat linistit, nu atat de promovat ca celelalte sate din Luberon, din pacate. Joucas are o multime de strazi pitoresti inguste, pietruite. Satul in sine este obiectiv turistic, asa ca puteti sa va plimbati in voie, admirand arhitectura, mai ales casele vechi din piatra, decorate cu ghivece de flori colorate.
Daca mai puteti, vizitati si Roussillon. Situat in inima unuia dintre cele mai mari depozite de ocru din lume, Roussillon este renumit pentru magnificele stanci rosii si carierele de ocru. Roussillon, ultimul sat pe care l-am vizitat in aceasta zi, este un sat frumos, cu roci rosii, cladiri din piatra rosie și acoperisuri din tigla rosie. Este minunat privit din exterior, amplasat intr-o padure verde de pini, pe dealuri de ocru. Roussillon este chiar mai spectaculos vazut din interior, cu cladirile sale vechi si colorate și strazile inguste medievale. Nuanțele de rosu, galben și maro ale pamantului, albastrul viu al cerului provensal, toate la un loc, il fac sa para magic. Acest colorit a inspirat numerosi artisti, iar satul are multe galerii de arta, expozitii, ateliere de artizanat si un patrimoniu cultural bogat si unic.
Ziua 4: l’Isle sur La sorgue, Avignon
Isle sur la Sorgue este unul dintre cele mai frumoase orase din Provence si unul din orasele noastre preferate, celebru pentru faimoasele sale piete de antichitati. L’Isle sur la Sorgue este renumit la nivel international pentru numarul impresionant de magazine de antichitati raspandite in tot orasul si pentru numeroasele sale galerii de arta si pictura. Exista cu adevarat peste 300 de magazine de antichitati in acest mic orasel deschise pe tot parcursul anului, mai ales in weekend si in sarbatorile din Isle sur la Sorgue. Aceasta cifra se poate tripla la targurile anuale majore.
Cunoscuta piata de duminica dimineata este una dintre cele mai vii si colorate piete din Provence. Nu te grabi, vei simti farmecul orasului plimbandu-te de-a lungul canalelor sale minunate care incadreaza strazile inguste si vechi sau ascultand concertele organizate in parcul din centrul orasului. Tot aici, aleile si canalele se intersecteaza. De o parte si de alta, vei vedea numeroase restaurante imbietoare.
Dupa jumatate de zi petrecuta in L’Isle, ne-am continuat plimbarea indreptandu-ne catre Avignon, aflat la aproape 30 de km. Odata ce ajungi in Avignon, nu vei mai dori sa pleci. Trecand prin portile vechi, foarte bine conservate, ti se va dezvalui orasul Papilor.
Avignon, denumit si Palatul Papilor, este un oras incarcat de istorie și plin de viata, tinerete, arta si muzica. Arhitectura orasului este marcata de istoria papala. Rezerva-ti timp pentru a rataci pe strazile din Avignon. Strazile vechi, curtile private, fatadele renovate ale cladirilor va vor incanta.
Nu ratati Palatul Papilor construit in secolul al XIV-lea, cartierul antic, Place de l’Horloge iar pitorescul pont d’Avignon se afla foarte aproape. In fata Primariei se afla superba Place de l’Horloge, incadrata de cafenele si restaurante, in care vara se desfasoara numeroase activitati.
Orasul a devent celebru si datorita festivalului de teatru organizat aici in fiecare an. Incepand din 1947, in fiecare an, intre 10 iulie și 5 august, aproape 120.000 de spectatori vin sa descopere noi talente sau sa admire actori consacrati. Noaptea tarziu, strazile sunt pline de oameni, ceea ce creeaza o atmosfera unica care se regaseste doar in Avignon, vara.
Ziua 5: Lacoste, Bonnieux, Menerbes, Oppede Le Vieux
Lacoste este celebru pentru ruinele castelului apartinand marchizului de Sade. In 1771, marchizul a fugit din Paris pentru a scapa de scandalurile create in urma scrierilor sale erotice si comportamentului sau prea libertin pentru acea epoca. A venit in Lacoste si a cautat refugiu in vechiul castel al bunicului sau. In prezent, castelul apartine faimosului creator de moda Pierre Cardin.
Satul are strazi inguste fermecatoare, pavate in piatra. Vei descoperi case vechi frumoase, din piatra, dintre care unele sunt transformare in restaurante. Cred ca noi am prins o zi de sarbatoare pentru ca intregul oras era decorat ca pentru o zi de sarbatoare.
Indiferent de ruta pe care o alegi catre Bonnieux, vei remarca biserica inainte de a ajunge in sat. La o inaltime de 425 m, turnul domina imprejurimile acestui sat magnific. Privelistea din Bonnieux este minunata, catre livezi și podgorii si catre satul pitoresc Lacoste. Ziua de piata este vineri dimineata, o piata cu produse locale.
In Bonnieux exista si un muzeu de paine, unic in zona, ’’Musée de la Boulangerie’’. Poti afla totul despre cum se face painea artizanala, atat de specifica Frantei.
Va puteti continua drumul cu Menerbes, acest mic sat din Luberon fiind considerat unul dintre cele mai frumoase si bine conservate sate din Franța. Construit pe un deal, este inconjurat de peisaje frumoase. Ménerbes este dotat cu un patrimoniu bogat și diversificat, atat pe plan arhitectural, istoric si cultural, cat si gastronomic.
In plus, prezenta numerosilor pictori si scriitori de la inceputul secolului al XX-lea au dat satului o identitate predominant artistica. Picasso avea casa in Menerbes, precum si alti artisti, muzicieni si scriitori celebri. Nu uitati sa vizitati muzeul tirbsonului, unde veti vedea mai mult de 1.000 de modele. Daca nu stiati, tirbusonul a fost inventat in secolul al 12-lea … de un francez, bineinteles 😁!
Ultimul sat cu care am incheiat acest senzational circuit, a fost Oppède Le Vieux, un sat magnific cocotat pe dealuri. Construit pe un varf stancos si inconjurat de vegetatie luxurianta, formeaza un fundal uimitor. Pentru a vizita Oppede Le Vieux, trebuie sa lasati masina jos in parcare si apoi sa urmati traseul pitoresc pe deal, pe jos. Veti fi incantati de acest sat istoric, care are atat de multe de oferit.
O biserica foarte veche, ruinele unui vechi castel si ceea ce a ramas din vechile ateliere si magazine istorice, toate acestea contribuie la ceea ce este astazi Oppède Le Vieux. Este o placere sa ratacesti prin sat si sa admiri casele vechi din secolele XV și XVI, restaurate in prezent. Sau sa te odihnesti pur si simplu in piata centrala si sa te bucuri de liniste.
In Provence nu ai de ce sa te grabesti. Aici viata decurge lent, iar timpul pare ca s-a oprit in loc. In unele sate mici precum Joucas, Saignon, Oppede este posibil sa nu intalnesti oameni pe strada, poate doar cateva pisici, in rest…o atmosfera atat de linistita si relaxanta!
Cateva lucruri interesante despre Provence
Trebuie sa pomenim de bucataria provensala care este o incantare. Mielul din Provence, roșiile, pepenii, ciresele, strugurii, dovleceii si ardeii, usturoiul și ierburile de provence, magnificul ulei de masline și, uneori, trufele sunt elementele de baza ale bucatariei din aceasta zona. Regiunea este cunoscuta predominant pentru vinul rosé, acesta reprezentand in prezent mai mult de jumatate din productia de vin provensal, iar vinul rosu reprezinta aproximativ o treime din productia regiunii.
Pietele din Provence reprezinta parte din viata localnicilor. Ele au aparut in secolul al XII-lea, atunci cand fermierii si mestesugarii veneau in cel mai apopiat sat pentru a-si vinde marfurile. Nu pare ca s-a schimbat mare lucru de atunci… Afla cand se organizeaza targurile saptamanale si viziteaza satele in acele zile.
De obicei, au loc dimineata si fiecare sat are o zi specifica pe saptamana cand satul este in sarbatoare. Vei pleca cu siguranta cu o multime de produse, de la suveniruri, imbracaminte pana la alimentele faimoase zonei.
Provence este o destinatie bine cunoscuta printre vanatorii de antichitati, de la mobilier antic, la bijuterii și oglinzi, exista o varietate mare – inclusiv unele antichitati autentice.
In fiecare an, de la sfarsit de iunie pana in august, este plin sezon de lavanda, iar drumurile lavandei te invita sa descoperi o regiune de exceptie, cu peisaje de carti postale. Zonele in care am intalnit cele mai multe lanuri de lavanda sunt in jurul satului Roussillon, Saignon, Saint Saturnin si mai sus catre Sault. Astazi mai mult de 2,000 de producatori traiesc din cultivarea lavandei si mai mult de o suta de distilerii lucreaza la transformarea acestei plante. O adevarata industrie…am zice.
In ultimii 20 de ani, Luberon a devenit cunoscut mai ales in randul englezilor printr-o serie de carti scrise de autorul britanic Peter Mayle, care isi povesteste propriile experiente in urma stabilirii lui in satul Menerbes. Carti deja celebre: ’’Un an in Provence” si ’’Din nou in Provence”. Dupa una dintre cartile lui Mayle, a fost realizat si filmul ’’A Good Year” cu Russell Crowe, filmat in regiunea Luberon.
Daca articolul ti-a fost util, urmareste-ne in continuare si pe Pagina de Facebook!
Ne bucuram daca v-am inspirat cu o noua vacanta, iar daca ajungeti in Provence, ne-ar placea sa ne spuneti cum a fost!
La cat mai multe calatorii inspirate!