Îmi place sa le numesc lacurile de smarald ale Croației pentru ca au o culoare absolut impresionanta, iar peisajele din jur sunt parcă desprinse din cârti de povesti sau ilustrații poștale.
Lacurile Plitvice reprezintă cel mai mare si mai vizitat parc național din Croația. Pe lângă faptul ca este si cel mai vechi parc croat, Parcul National Plitvice se poate lauda si cu faptul ca face parte din Patrimoniului Mondial Unesco începând cu 26 octombrie 1979. Cu o suprafață de aproape 300 km2, zona parcului este predominat formata din vegetație, în timp ce unele părți sunt acoperite de pășuni. In mod surprinzător, deși lacurile sunt cea mai atractivă parte a parcului, ele ocupă in realitate mai puțin de 1% din suprafața sa totală.
Cu toate acestea, de departe cea mai atractivă parte a parcului Plitvice o reprezintă lacurile si multitudinea de cascade absolut impresionante, acestea fiind si principalele obiective turistice din Plitvice.
Cum ajungi la Lacurile Plitvice din Croatia
Cea mai ușoară modalitate de a ajunge in Parcul National Plitvice este din Zadar, mai ales începând din acest an, de când Ryanait oferă zboruri frecvente către Croația, curse București-Zadar.
Distanța dintre Zadar si Plitvice este de maxim 140km, așa încât în nici 2 ore ați ajuns la lacurile Plitvice.
Cat te costa sa vizitezi Parcul National Plitvice?
Prețul de intrare la Plitvice este de 200 de kuna/persoană in plin sezon, 150 de kuna in extrasezon, iar pentru parcare am plătit 100 de kuna pentru aproape 8-9 ore. Se recomandă achiziționarea biletelor in avans, însă noi le-am luat chiar in aceeași zi, in momentul in care am ajuns. Deși a fost plin sezon, probabil pandemia își spune încă cuvântul, iar parcul nu a fost aglomerat peste măsură.
Biletele achiziționate includ atât folosirea autobuzelor turistice, cat si a bărcilor cu motor cu ajutorul cărora veți ajunge de pe un mal pe celălalt.
Trasee Plitvice
Parcul Național Plitvice oferă opt trasee diferite pentru toate tipurile de vizitatori și patru trasee de drumeții. Parcul este deschis vizitelor pe tot parcursul anului, iar toți cei care vizitează Plitvice pot urma instrucțiunile marcate pe panourile de informații. Parcul este extrem de bine organizat, așa încât șansele sa va rătăciți sunt minime.
Aici găsiți informații cu traseele pe care le puteți alege pentru a vizita Plitvice, in funcție de cat timp aveți la dispoziție si de condiția fizica.
Cateva sfaturi utile inainte de vizitarea parcului Plitvice
- Daca aveți la dispoziție doar câteva ore si nu sunteți nici sportivi din fire, dar totuși doriți sa va bucurați de natura, de lacuri frumoase si cascade impresionante si ușor accesibile, va recomand trasee mai scurte de 3-4 ore maxim sau va puteți crea propriile trasee bazate pe indicatoare si harți.
- Cele mai ușor de vizitat sunt lacurile superioare, traseu recomandat in Plitvice pentru cei cu timp limitat si mai putini sportivi. Sosiți la intrarea 2, parcați mașina si mergeți puțin pe jos pana la stația St2 de unde veți lua autobuzul către St3. De aici, veți începe practic coborârea trecând pe lângă o mulțime de cascade magnifice si peisaje de vis, întregul drum fiind marcat cu indicatoare si poteci din lemn. Drumul este foarte ușor, nici nu vă veți da seama când ați ajuns la P2 (urmați indicatoarele cu P2). De aici, daca timpul pe care il aveți este limitat la doar 3-4 ore maxim, puteți lua barca către P1, iar de acolo pe jos veți ajunge din nou la stația St2 si apoi la parcare.
Entrance 2 parcare-St2-St3-P2-P1-St2- Entrance 2 parcare.
- Daca va place natura, iubiți muntele in general si drumețiile, luati in calcul sa petreceți minim 2 zile pline la Plitvice, astfel încât puteți îmbina mai multe trasee si drumeții.
- Daca optați pentru trasee ceva mai complexe, sa fiți echipați corespunzător pentru ca veți urca si cobora si nu peste tot sunt poduri amenajate.
- Vremea este destul de capricioasa si schimbătoare in Pitvice, așadar verificați condițiile meteo înainte de a achiziționa biletele, nu strica sa aveți si o umbrela la voi, just in case 🙂. Noi am fost in plina vara si, cu toate astea, ne-a plouat puțin, dar a fost de scurta durata.
- Partea lacurilor inferioare este de o dificultate ceva mai ridicata, aici marcajele nu mai sunt atât de dese. Ne-a ajutat harta pe care o aveam de la hotel, dar puteți lua o harta si de la biroul de informații de lângă intrare.
Descriere traseu H Parcul National Plitvice – traseu recomandat
Având la dispoziție o singura zi, noi am optat pentru traseul H cu o durata de aproximativ 6 ore si o lungime de aproape 9 km. Acest traseu acoperă lacurile superioare, dar si pe cele inferioare.
Punctul de plecare al acestui traseu este la intrarea sudică a parcului. Am parcat mașina la intrarea 2 (Entrance 2), după care am mers pe jos pana la stația denumita St2 de unde am luat autobuzul pus la dispoziție turiștilor cu care am urcat la lacurile superioare ale parcului pana la stația St3. Sunt indicatoare clare peste tot, nu veți întâmpina dificultăți.
De aici, de sus, a început vizita propriu-zisa, am început coborârea de-a lungul lacurilor superioare. Întregul traseu din zona lacurilor superioare este extrem de bine pus la punct, este marcat de poteci frumos amenajate si poduri din lemn, iar pe parcursul lui veți descoperi lacuri frumoase si o mulțime de cascade de vis. Partea aceasta este cea mai ușoară, fiind doar pe coborâre, este un traseu ușor care poate fi realizat de către oricine, indiferent de condiția fizica.
Așadar, coborârea a fost ușoară si plăcută, aproape ca nu ne-am dat seama când am ajuns in punctul P2 urmând marcajele de pe drum. Din P2 am trecut cu barca peste lacul Kozjak urmând sa ajungem pe cealaltă parte a lacului in punctul P3.
In aceasta zona a parcului se afla lacurile inferioare si, din punctul meu de vedere, este cea mai spectaculoasa si impresionanta parte a Parcului National Plitvice, dar si ceva mai dificila.
De menționat ca pe parcursul traseelor exista si locuri special amenajate in care puteți servi o gustare, așa încât va recomand ca, odată ce ați ajuns cu vaporașul in P3, sa faceți un scurt popas pentru o gustare si o pauza binemeritata.
Din acest loc va așteaptă un traseu puțin mai dificil pe urcare in prima parte, dar efortul vă va fi răsplătit cu vârf si îndesat cu numeroase viewpoints. Finalul va fi magnific in momentul in care veți ajunge la cea mai frumoasa dintre cascadele din Plitvice, “Great Waterfall”. Cascada Great Waterfall este si cea mai înalta cascada din Croația, având o lungime de 87 m.
Pana sa ajungeți la baza cascadei, veți întâlni la tot pasul diferite puncte de belvedere situate la înălțime de unde veți putea admira peisajul spectaculos si frumusețea lacurilor de smarald, iar cascada vi se va arata in toata splendoarea ei privita de sus.
La final, după ce veți trece de Great Waterfall, veți începe din nou sa urcați lăsând in urma magnifica cascada si peisaje de neuitat. Pana veți ajunge la stația de autobuz (St1) veți opri de multe ori pentru priveliști fascinante si nenumărate fotografii.
Din St1 veți face din nou o plimbare panoramica cu autobuzul care va duce exact din punctul din care ați plecat, St2.
Acest program circular vă oferă posibilitatea sa vă bucurați de frumusețea întregii zone a parcului Plitvice.
Unde sa te cazezi in Parcul National Plitvice?
Pentru ca am vrut sa ne cazam cat mai aproape de parc am optat pentru localitatea Jezerce. Sunt multe variante de cazare in Plitvice foarte frumoase, destul de multe chiar si in apropierea Parcului National Plitvice. Noi ne-am cazat la pensiunea Grand Lakes Rooms cu mic dejun inclus, într-o zona extrem de frumoasa si liniștită, link aici.
Este bine sa știți despre aceste localități ca sunt foarte liniștite, cei care aleg sa viziteze lacurile si împrejurimile sunt oameni pasionați de drumeții, de aceea seara se încheie destul de devreme, nefiind posibilități de distracție nocturna.
Nici foarte multe restaurante nu am întâlnit, iar cele care exista se afla in preajma parcului. Multe pensiuni oferă si cina, probabil din acest motiv exista destul de puține restaurante, așadar cazare cu mic dejun si cina poate fi o opțiune. Noi am ales sa cinam la acest restaurant pe care vi-l recomand cu drag, Lucka Kuca Jezera, un restaurant tradițional unde veți manca extrem de bine.
Sper ca acest articol să vă inspire pentru o noua călătorie 🙂!