Fără doar și poate, Veneția este cel mai frumos oraș pe apa, canalele Veneției, podurile, istoria și misterele locului nu au egal în lume.
Filmul Turistul cu Angelina Jolie și Johnny Depp te introduce extrem de bine în atmosfera deosebită și elegantă a Veneției, cred că am urmărit filmul de zeci de ori, cu siguranță mai ales prin prisma superbelor scene filmate în Veneția. Revăzut de curând, mi-a deschis cumva calea spre acest articol pe care îmi doream demult să-l scriu și tot amânam…
Despre Veneția și istoria orașului s-au scris și s-au spus multe de-a lungul timpul, încât orice aș adăuga eu acum ar fi cu siguranță un clișeu.
Îmi amintesc cu mare drag de vacanța din Veneția, de cel mai frumos și romantic oraș al Europei și vreau să vă prezint Veneția prin ochii mei, mai ales prin intermediul fotografiilor.
Fiecare loc din Veneția merită fotografiat, chiar și cele mai ascunse locuri ascund o poveste.
Arhitectura și clădirile Veneției, podurile enigmatice, canalele mici sau mari pe care se plimbă mulțimile de gondole, bisericile străvechi, palatele, insulele din jur, toate aceste lucruri sunt neprețuite și fac din Veneția un oraș unic în lume, oraș care nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum.
În Veneția am avut parte în fiecare moment de o călătorie remarcabilă în timp.
Când să vizitezi Veneția
Evitați perioadele aglomerate din preajma carnavalului, festivalul filmului și mijlocul verii când poate fi extrem de cald. În rest, Veneția se poate vizita oricând, atâta doar să țineți cont că orașul este predispus la inundații.
Noi am fost la început de septembrie și am avut parte de o vreme excelentă, deci probabil primăvara târziu și toamna devreme sunt cele mai bune momente pentru a vizita Veneția.
Ce să vizitezi în Veneția
În mod cert Veneția nu mai are nevoie de nici o prezentare, Veneția se simte pur și simplu…
În Veneția nu a fost nevoie să ne ghidăm după o hartă turistică pentru că fiecare loc pe care l-am descoperit, fiecare canal și fiecare pod reprezintă obiectiv turistic în sine.
Am petrecut 3 zile de neuitat în Veneția și este unul dintre orașele mele preferate în care m-as întoarce oricând cu mare drag. Este de departe cel mai romantic oraș pe care l-am văzut vreodată, cu o atmosferă de basm.
Din vremuri medievale, acest oraș fermecător a servit frecvent ca sursă de inspirație pentru multi scriitori, poeți și pictori. Probabil nici nu a fost prea greu, Veneția i-ar face creativi chiar și pe cei mai puțin talentați oameni 🙂.
În prezent, Veneția, orașul canalelor este vizitat zilnic de peste 50,000 de turiști din toate colțurile lumii. Este singurul oraș pietonal din lume, iar absenta mașinilor face ca vizitarea lui sa fie o experiență deosebit de plăcută.
Canale Grande este, să spunem, artera principală a Veneției, un fel de Champs Élysées al Parisului 😋 și împarte orașul în două.
Să vezi Veneția de pe vapor sau de pe barcă nu poate fi decât o experiență unică. În acest fel se dezvăluie întreaga magie a orașului, cu palatele, bisericile, hotelurile luxoase, podurile și canalele lui, văzute din perspectiva apei, un tablou cu adevarat excepțional.
Într-o singură excursie pe Canale Grande poți admira dintr-o suflare Podul Rialto, impunătoarea și fermecătoarea biserică Santa Maria della Salute, alte palate și muzee deosebite, hoteluri luxoase, deschiderea Pieței San Marco și Palatul Dogilor, ce ai putea să-ți dorești mai mult?
Într-adevăr, chiar am simțit că a vizita Veneția este ca și cum aș fi mâncat pe nerăsuflate o cutie întreagă de bomboane din ciocolată cu lichior 😀, iți dorești să descoperi totul dintr-o suflare.
Din sutele de poduri care trec peste canalele Veneției, doar 4 traversează Canale Grande.
Podul Rialto este cel mai impresionant dintre toate, apărut pentru prima data în 1180, fiind un pod din lemn la acel moment. Prăbușit ulterior, reconstruit apoi, a fost vreme de sute de ani singurul pod peste Canale Grande.
Actualul Pod Rialto, împreună cu minunatele canale venețiene, reprezintă un simbol al Veneției.
Un pod deosebit, fără egal în lume, exact ca Veneția.
O plimbare la pas prin Veneția este o călătorie arhitecturală și istorică în timp.
Cea mai mare și mai cunoscută piață din Veneția, Piazza San Marco, a fost numita salonul Europei și este cea mai impunătoare piață din Veneția.
Aici poți vizita Basilica San Marco și Palatul Dogilor.
Fațada Bazilicii San Marco este somptuoasă și are cinci arcade decorate cu mozaicuri sclipitoare.
Se poate vizita și interiorul, iar surpriza este că puteți urca până la Muzeul Marciano și veți putea vedea întregul interior al bisericii, în timp ce terasa în aer liber de dincolo de muzeu oferă o panoramă a întregii Piețe San Marco.
Urcă neapărat în turnul cu clopotniță al bazilicii San Marco, de unde vei avea parte de unele dintre cele mai frumoase priveliști din viața ta, vei admira întreaga Veneție și insula San Giorgio Maggiore.
Insula San Giorgio Maggiore se poate vizita și ajungeți foarte ușor cu vaporetto din Veneția. Din turnul maiestuoasei biserici San Giorgio Maggiore se poate admira fermecătoarea Veneție.
Palatul Dogilor, grandios și somptuos, dominând impozant Piața San Marco, datează de la începutul secolului al XIV-lea, dar i s-au adus multe modificări de-a lungul timpului. Este cea mai măreață și remarcabila construcție în stil gotic din Veneția.
În interior, cele trei aripi ale palatului scot la iveală o mulțime de săli grandioase.
Podul Puntea Suspinelor a fost construit în anul 1600. Deși în prezent este un pod deosebit de romantic, scopul lui inițial era în trecut de a transporta deținuți către închisoarea din zonă, de aici și numele Puntea Suspinelor. Astăzi este un pod deosebit de fotogenic și de romantic.
O altă bijuterie venețiană este Basilica Santa Maria della Salute, o biserică măreață în stil baroc.
Într-una din zile, ne-am planificat o excursie cu vaporul din Veneția pe insulele din Laguna venețiană: Burano, Murano si Torcello.
Prima insulă în care am poposit cu vaporul din Veneția a fost Murano, insulă celebră pentru Fabrica de sticlă din Murano și pentru numeroasele magazine care vând tot felul de obiecte, bijuterii și suveniruri din celebra sticlă de Murano. A devenit centrul venețian al industriei sticlăriei la sfârșitul secolului al XIII-lea, după ce făbricile de sticlă din Veneția au fost mutate pe insula Murano de teama unui incendiu.
Dintre toate, cel mai mult ne-a plăcut Insula Burano, un important centru al dantelei cunoscut și pentru superbele sale case multicolore.
Poduri la fiecare pas, case colorate, terase și restaurante vesele, o atmosferă relaxantă și plăcută domnește pe insula Burano.
Imaginile pline de culoare din Burano rivalizează cu orice carte poștală, nu-i așa?
Am vizitat și Torcello, cea mai izolată dintre insule, cel mai puțin locuită, și total diferită de celelalte două. Aceasta insulă mai îndepărtată este rustică și a fost locul primelor așezări venețiene din lagună.
Atracția principală de astăzi este Catedrala bizantina Santa Maria Assunta.
Torcello găzduiește, de asemenea, un pod cunoscut sub numele de Ponte del Diavolo.
Nu în ultimul rând, rătăcește pur și simplu pe străduțele și podurile încântătoare care străbat canalele din Veneția.
Bineînțeles, poți lua în calcul și o plimbare cu gondola, doar să fiți atenție că prețul este destul de piperat și vă veți plimba doar pe câteva canale.
Cea mai mare plăcere în Veneția a fost să mă pierd pe minunatele și romanticele străduțe fără hartă și gps. La fiecare pas te aștepți să mai apară un pod, un canal sau o străduță îngustă.
Veneția este ca o muzică bună pe care o asculți și o savurezi în tăcere.
Unde iți recomand să te cazezi în Veneția
Pentru ca sunt absolut total fascinată și îndrăgostită de Veneția, nu-l consider oraș de o zi, de aceea recomand să faceți un efort și să vă rezervați o cazare chiar în Veneția.
Am avut norocul să stăm foarte aproape de centru, într-un bea&breakfast absolut minunat, se numește ”You and Me”. L-am rezervat direct de la proprietar, iar gazda a fost foarte amabilă, ne-a îndrumat către toate obiectivele importante din zonă.
Dacă totuși nu găsiți cazare chiar în Veneția sau costul vi se pare prea mare, vă puteți caza în Mestre, oraș situat lângă Venetia. Este bine să știți că veți parcurge zilnic în 30 de minute distanța de aproximativ 9 km dintre Mestre și Veneția, fie cu autobuzul, fie cu trenul .
Cum ajungi în Veneția
Aeroportul low cost pe care operează WizzAir este Treviso, iar transportul de la aeroport se face cu trenul sau autobuzul, așadar în maxim o oră ajungeți în Veneția.
Cel mai apropiat aeroport este Marco Polo, iar de aici cel mai spectaculos mod de a ajunge în Veneția este pe calea apei. Nu există curse low cost operabile pe acest aeroport.
Noi am ajuns în Veneția din Florența cu trenul de mare viteză, în maxim 2 ore.
Veneția rămâne unul dintre orașele mele preferate și, cu siguranță, și cel mai romantic dintre toate.
Urmărește-ne în continuare pe facebook sau instagram dacă vrei să afli și alte povesti din călătoriile noastre.